Vlada FBiH: Ograničiti kretanje migrantima, ministarstva drugačije da planiraju novac

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Ograničiti kretanje migrantima, ministarstva drugačije da planiraju novac
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice u Sarajevu

Federalna vlada zadužila je ministarstva da što prije revidiraju prijedloge programa utroška svojih sredstava, koja su im utvrđena budžetom za ovu godinu, kako bi ih prilagodili aktuelnoj situaciji.

Naime, kako je obrazloženo, postoji potreba za hitnim djelovanjem s ciljem saniranja šteta za koje se procjenjuju da će nastati kao posljedica globalne pandemije izazvane pojavom novog soja koronavirusa (COVID-19) na prostoru Federacije BiH.

Istovremeno su nadzorni odbori kompanija Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZ HB, BH Telecom, HT Mostar i Željeznice Federacije BiH zaduženi da odmah idu u izmjene planova poslovanja za ovu godinu i revidiraju ih stavljanjem svih raspoloživih finansijskih i ljudskih resursa u funkciju investiranja u vlastite proizvodne kapacitete i osnaživanje domaće proizvodnje kao odgovor na očekivane negativne posljedice pandemije.

Vlada FBiH objavila kako planira stabilizirati privredu i sanirati posljedice

Vlada Federacije BiH je, na današnoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, navodi se u saopćenju koje zbog važnosti situacije prenosimo u cjelosti, bez intervencija: "Ciljevi ovih aktivnosti su očuvanje radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i očuvanje stabilnosti bankraskog sektora.

Vlada FBiH danas se na redovnoj sjednici upoznala i s informacijom Federalnog MUP-a o mjerama i aktivnostima na zbrinjavanju migranata u uvjetima pandemije koronavirusa.

Preporučila je Federalnom štabu civilne zaštite da donese odluke o ograničenju njihovog kretanja.

„Vlada podsjeća da je, prema članu 225. Krivičnog zakona Federacije BiH, prenošenje zaraznih bolesti krivično djelo, za što je predviđena kazna zatvora do jedne godine“, saopćeno je iz Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije