Oglasio se Urednički kolegij BHRT-a: Javni servis izuzmite iz političkih konotacija

1
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Urednički kolegij BHRT-a: Javni servis izuzmite iz političkih konotacija
Print Screen / BHRT

Nakon što je u vijestima u 14 sati na BHT1 za Armiju Republike Bosne i Hercegovine rečeno da je “takozvana”, suspendovane su urednica i voditeljica.

Povodom ovoga se danas oglasio i Urednički kolegij ovog javnog servisa.

Kako su istakli, članovi uredničkog kolegija BHRT-a su naveli da ne žele komentarisati rad disciplinske komisije ovog javnog servisa.

“Postoje interni akti koji definišu odgovornost uposlenika i predviđaju sankcije za propuste. Urednički kolegij podsjeća na obavezu svakog uposlenika da se pridržava najvećih profesionalnih standarda i etičkih normi novinarstva”, naveli su.

Dodali su kako je kolegij urednika BHT1 osudio prijetnje upućene bilo kojem njihovom uposleniku.

“Krivicu će ako postoji utvrditi disciplinska komisija, a ne društvene mreže i drugi komunikacijski kanali. Insistiramo da se Javni servis izuzme iz bilo kakvih političkih konotacija.

Istovremeno, molimo sve političke subjekte i pojedince da, ukoliko žele pomoći, svu svoju energiju i konkretna djelovanja usmjere u rješavanju problema stabilnog finansiranja naše kuće”, poručili su.

Podsjetimo, sporno izvještavanje se desilo tokom vijesti u vezi sa prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Ubrzo su uslijedile reakcije i prijetnje na društvenim mrežama. Iz BHRT-a su kazali kako prijetnje novinarima “nisu i ne mogu biti sloboda govora”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije