Oglasio se Upravni odbor BHRT-a: Opstanak javnog servisa je uslov za ulazak BiH u EU

5
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Upravni odbor BHRT-a: Opstanak javnog servisa je uslov za ulazak BiH u EU
Foto: BHRT / Pozdravili su raspravu o stanju na BHRT-u na državnom Parlamentu

Upravni odbor BHRT-a pozdravio je raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u ovom javnom servisu.

Poručili su kako neizvjesna situacija i finansijska blokada traže žurna rješenja.

U informaciji koju su poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili su cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija.

Tim povodom oglasili su se saopštenjem:

"Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Europsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranja i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

Kao što smo istaknuli i u informaciji Parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Pozdravljamo još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom Parlamentu kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na žurna rješenja kako bi se trajno riješilo finansiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad.

Upravni odbor BHRT-a će nastaviti sukladno svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera", navodi se u saopštenju Upravnog odbora BHRT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije