Odblokirani računi BHRT-a, ali novi/stari problemi nisu riješeni

1
Radiosarajevo.ba
Odblokirani računi BHRT-a, ali novi/stari problemi nisu riješeni
Foto: Radiosarajevo.ba / Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Poreska uprava Federacije BiH odblokirala je račun BHRT-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Glavni razlog blokade računa bila je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

To je razlog zbog kojeg BHRT nije mogao ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

Zastupnica SBB-a u Federalnom parlamentu Sanela Prašović-Gadžo na Facebooku je napisala da će danas održati sastanak sa predstavnicima sindikata BHRT-a, nakon što su oba doma ovog Parlamenta izglasala Rezoluciju o BHRT-u.

"Upravo sam informirana da je Poreska uprava FBiH odblokirala transakcijske racune BHRT-a, a temeljem Rezolucije koju je usvojio Parlament Federacije BiH.

Danas ću održati sastanak sa predstavnicima Sindikata BHRT. Deblokada računa je bio prvi korak.

Međutim, sada je problem nedostatak novca jer je novac za plate radnika koji se nalazio na računima BHRT oduzela PU FBiH.

Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT. U narednim danima ću predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT", navela je Prašović-Gadžo u svojoj objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije