Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

5
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

U srijedu, 16. oktobra 2024. godine, na svom Facebook profilu oglasio se Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, o stavovima članova i članica SDA o "nevinosti" presuđenog bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

"U demokratskim društvima i pravnim državama, posebno onim koje teže punopravnom članstvu u EU i NATO, nedopustivo je branjenje bilo koga ko je pravosnažnom presudom suda osuđen za teška krivična djela.

Jasno deklarisani stavovi SDA o 'nevinosti' bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića predstavljaju eklatantan primjer nepoštivanja presuda Suda Bosne i Hercegovine i jedan od najozbiljnih nasrtaja na vladavinu prava, neovisnost pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije.

Najnovija informacija sarajevske policije: Zbog dojava o bombama uhapšena još dva maloljetnika

Najnovija informacija sarajevske policije: Zbog dojava o bombama uhapšena još dva maloljetnika

Nositelji izvršnih, zakonodavnih i političkih funkciju dužni su - zbog budućnosti naše zemlje i stvaranja sistema koji će biti oslobođen od korupcije - poštivati pravosnažne presude Suda Bosne i Hercegovine.

Moram biti iskren pa reći da me javno izneseni stavovi iz SDA ne iznenađuju, jer su upravo ti pojedinci iz tadašnjeg vrha SDA stvarali i njegovali sistem u kojem odabrani i poslušni stranački poltroni mogu krasti, a onda to zataškavati i za to ne odgovarati. Presuda u predmetu protiv Fadila Novalića ima 416 stranica i objavljena je javno. Fadil Novalić je pravomoćno presuđen i to je činjenica, a ne bilo čiji lični ili stranački stav.

Zbog toga, ako želimo državu u kojoj će vladati pravda i red, odnosno vladavina prava, onda ne možemo i nećemo dozvoliti da se negiraju dokazi i činjenice na osnovu kojih je sud pravomoćnom presudom donio odluku i da se osobe koje su presuđene za teška krivična djela predstavljaju kao nevino osuđeni heroji. Društvo koje prihvati takav narativ i krene u pravcu negiranja i nepriznavanja sudskih presuda unaprijed je osuđeno na propast i anarhiju. Apsolutno se mogu složiti s tim da je Fadil Novalić bio “žrtva”, ali žrtva sistema prve dame SDA i prvog obavještajca , 'žrtva' koja je samovoljno i samosvjesno pristala da igra po pravilima i naredbama svojih nalogodavaca. I za to mu niko nije kriv nego on lično.

Svi znamo da se odluke suda ne negiraju i ne komentarišu nego se sprovode.

Oglasili se iz OHR-a nakon brojnih reakcija: "Alija Izetbegović je spasio živote"

Oglasili se iz OHR-a nakon brojnih reakcija: "Alija Izetbegović je spasio živote"

Zato ne smijemo ličiti na one, poput Milorada Dodika, koji negiraju Sud BiH i Tužilaštvo BiH i koji žele uspostaviti etnički princip u sudskim procesima po kojem bi 'naši' uvijek bili nevini bez obzira na dokazane pravne i materijalne činjenice. Bez vladavine prava i profesionalne borbe protiv korupcije i svih pojavnih oblika kriminaliteta nema demokratskog razvoja niti napretka, a ni evropske budućnosti.

U narednom periodu očekuje se presuda Miloradu Dodiku. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije na tu presudu, odnosno ko će je pozdravljati, a ko osporavati - ma kakva god presuda bila", naveo je Aljoša Čampara u svojoj objavi.

U demokratskim društvima i pravnim državama, posebno onim koje teže punopravnom članstvu u EU i NATO, nedopustivo je...

Posted by Aljosa Campara on Wednesday, October 16, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije