Oglasili se iz BH Gasa: Hoće li Sarajevo danas ostati bez plina

1
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz BH Gasa: Hoće li Sarajevo danas ostati bez plina

Radovi na sanaciji magistralnog gasovoda započet će danas nakon 10 sati, informacija je koju je kompanija BH-Gas dobila od Gas Prometa Pale, koji je zadužen za ovu sanaciju.

Podsjetimo, prije nekoliko dana došlo je do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo. Zbog sanacije je najavljena obustava snabdijevanja plinom u BiH.

Iz BH Gasa su saopćili da su svi potrošači prirodnog gasa koji nisu prešli na alternativno gorivo uredno snabdjeveni potrebnim količinama prirodnog gasa.

"Poštrošnja prirodnog gasa je usklađena sa zahtjevima koje smo dostavili potrošačima i to na način da su svi koji imaju alternativu, i koji to mogu, prešli su na korištenje alternativnih goriva, a individualni potrošači su uskladili svoju potrošnju i trenutna potrošnja je i manja od očekivane.

Snabdjevanje potrošača iz akumulacije će biti nastavljeno na predviđeni način sa ciljem da za vrijeme sanacije svi individualni potrošači/domaćinstva imaju prirodni gas. Sada sve zavisi za koje vrijeme će se radovi okončati i BH-Gas će u slučaju bilo kakvih odstupanja u dogovorenom odmah obavjestiti javnost", saopćeno je iz BH Gasa.

Iz Gas Prometa Pale su jučer najavili obustavu dotoka gasa, a očekuju da će kvar otkloniti do večeras.

Napomenuli su da građani Sarajeva ne bi trebalo mnogo osjetiti ovu obustavu dotoka, ali da će Zvornik cijelo vrijeme radova biti bez plina.

Iz Zvornik stana su potvrdili danas da će korisnici biti bez plina. 

Mediji prenose da će se zastoj u isporuci gasa odraziti i na obrazovni proces, pa će Srednjoškolski centar "Petar Kočić" u Zvorniku i Tehnički školski centar Karakaj danas izvoditi online nastavu.

Inače, napuknuće cijevi kod Zvornika primijetili su lovci. Radi se o jedinom plinovodu kroz BiH, starom 40 godina, kroz koji prolazi "ruski gas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije