Bečarević: Ako Toplane ne prijeđu na mazut, građani Sarajeva će ostati bez gasa

2
A. S.
Bečarević: Ako Toplane ne prijeđu na mazut, građani Sarajeva će ostati bez gasa
Foto: N1 / Almir Bečarević

Jučerašnja informacija da bi glavni grad Bosne i Hercegovine mogao ostati bez prirodnog gasa, zabrinula je brojne građane Sarajeva.

Kompanija BH-Gas je jučer obaviješten od strane Gas Prometa Pale da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, te da će potrošači u petak, najvjerovatnije, ostati bez plina.

Do curenja gasa je, kako ističu iz BH-Gasa, došlo na širem području sela Roćević.

BH-Gas je napravio dva scenarija koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 5. februara.

"Jutros je situacija ista kao i jučerPrije sutra nećemo moći ništa konkretno kazati. Isto je stanje i sve radimo da do ponovnog puštanja gasa, svi građani Sarajeva imaju snadbjevanje. Pokušavamo da se iz akumulacija iskoristite za sve individualne potrošače", kaže Almir Bečarević, savjetnik u BH-Gasu, za portal Radiosarajevo.ba.

Zanimalo nas je da li je poruka stigla do Toplana i koliko je situacija alarmatna.

"Toplane moraju prijeći sutra na mazut. Ako Toplane ne prijeđu na mazut, uslijedit će totalni kolaps u petak. Cilj je da građani imaju gas što duže, da pokušamo održati sistem da ne dođe do pucanja sigunosnog sistema i ispada individualnih potrošača", priča nam Bečarević.

On je podvukao da je uputa iz kompanije BH-Gas otišla prema svim korisnicima prirodnog gasa. 

"Ko može da koristi mazut kao gorivo, neka odmah prijeđe. Poznato nam je da dio krovnih kotlonica Toplana moraju koristititi gas, jer oni nemaju alternativu. To je manji broj, tako da se neće osjetiti. Ako Toplane prolongiraju odluku, ne smijem ni pomisliti šta će se desiti. Jedan je cilj - želimo da ne dođe da građani ostanu bez gasa. Neka svi koje smo obavijestili ispune naše zahtjeve i tu nema pregovora", naglasio je Almir Bečarević, savjetnik u BH-Gasu, za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije