Bečarević o rastu cijena goriva: Ovaj fenomen ne mogu shvatiti...

Radiosarajevo.ba
Bečarević o rastu cijena goriva: Ovaj fenomen ne mogu shvatiti...
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente analizirao je cijene nafte i kako kaže, njihovo kretanje ovih dana predstavlja fenomen koji teško može shvatiti. Tu tvrdnju do u detalje potkrjepljuje uporedbom cijena 1. jula i mjesec ranije.

Kako navodi, rafinerijske cijene na dan 1. jula 2020. godine u dolarima po toni iznosile su: za dizel 351, za 10 PPM 358, a FUEL 1% 255 dolara. Podsjeća da su rafinerijske cijene 1. juna iznosile: dizel 278 dolara; 10 PPM 289, a FUEL 1% 221 USD.

„Kao što se može vidjeti rafinerijske cijene su porasle u USD“, konstatira Bečarević.

Almir Bečarević - undefined

Foto: N1: Almir Bečarević

Kada napravimo pretvorbu ovih cijena u KM i pretvorimo tone u litre dobijemo sljedeće cijene rafinerijske cijene na dan 1. jula: dizel 0,51 feninga/l; 10 PPM 0,52 feninga/l i FUEL 1% 37 feninga po litru. Također, po istom principu, rafinerijske cijene 1. juna ove godine bile su sljedeće: dizel 0,40 feninga/l; 10 PPM 0,42 feninga/l, a FUEL 1% 0,32.

Kao što se može vidjeti rafinerijske cijene, prosjek, dizela su povećane za oko 10 feninga za jedan litar goriva u periodu 1.juni - 1.juli 2020. godine, a ista situacija je i sa benzinom. Cijene svih goriva na pumpama u BiH se kreću u rasponu od 1,66 KM do 2,30 KM. Kurs dolara je identičan na gore prikazane datuma.

„Gorivo na benzinskim pumpama prvog dana jula u Bosni i Hercegovini - npr. u RS, skuplje je u prosjeku za oko 20 feninga u odnosu na cijene od početka juna. Naftni distributeri u RS, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, tvrde da su samo usaglasili svoje cjenovnike s rafinerijskim, a koje su u posljednje vrijeme, kako kažu, podigle cijene zbog rasta na svjetskom tržištu“, zaključuje Almir Bečarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije