Oglasili se iz Amerike: Pozdravili glasanje za Rezoluciju i osuđuju saslušanje Suljagića i Bajrovića

4
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Amerike: Pozdravili glasanje za Rezoluciju i osuđuju saslušanje Suljagića i Bajrovića
Arhiv / Srebrenica / Ilustracija

Organizacija Freedom House je prokomentarisala nedavno glasanje za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Njihovo saopćenje na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"Pozdravljamo glasanje koje se odvilo prošle sedmce u UN za Rezoluciju o srebreničkom genocidu i osuđujemo zvaničnike u bosanskohercegovačkoj vladi koji uznemiravaju lokalne zvaničnike koji podržavaju ovo glasanje.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Zvanični poziv na saslušanje Emira Suljagića i Reufa Bajrovića je očit primjer zastrašivanja kako bi se građani i aktivisti obeshrabrili u svojim namjerama da pričaju istinu", naveli su iz organizacije Freedom House.

Podsjetimo, prošlog četvrtka, 23. maja, Ujedinjene Nacije su izglasale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih.

Emir Suljagić, Reuf Bajrović i Bakir Izetbegović su nekoliko dana kasnije pozvani na saslušanje u prostorije SIPE po prijavi predsjednika HRS-a Slavena Raguža za govor mržnje.

Emir Suljagić se nije odazvao pozivu, dok su Reuf Bajrović i Bakir Izetbegović ovo opisali kao nepravedno. Slaven Raguž, koji veliča osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljak, oglasio se da nije očekivao da će biti pozvani na saslušanje i da i dalje nema povjerenja da će se ovaj proces sprovesti do kraja, ali smatra da političari treba da preuzmu odgovornost za izgovorenu riječ,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije