Denis Bećirović nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: 'Pobijedila je istina'

1
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: 'Pobijedila je istina'
Foto: Facebook / Zlatko Lagumđija; Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović komentarisao je današnju odluku o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U nastavku prenosimo njegovu izjavu:

"Uspjeli smo! Pobijedila je istina!", navodi se u saopćenju Denisa Bećirovića.

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Podsjedimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut možete pratiti dešavanja sa sjednice Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE.

Najvažniji dijelovi rezolucije sadržani su u 7 tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine;
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te mogućnosti ponavljanja genocida u budućnosti;
4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenog pokopa i poziva se na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici, onih koji tek treba da se suoče sa pravdom;
5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde
6. Traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje,
7. Poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

Pobijedila je istina. Dokazali smo da ozbiljan i posvećen rad može dati rezultat.

Posted by Dr. Denis Bećirović on Thursday, May 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije