Oglasila se Elektroprivreda BiH o većem iznosu na računima za struju

6
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Elektroprivreda BiH o većem iznosu na računima za struju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elektroprivreda BiH

Nakon našeg teksta da će iznos na računima za struju od ovog mjeseca će biti nešto veći zbog odluke Vlade Federacije BiH da poveća iznos naknade za obnovljive izvore energije, oglasili su se iz Elektroprivrede BiH.

"Na 237. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 24. septembra 2020. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za četvrti kvartal 2020. godine, u visini 0,004727 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Navedena Odluka Vlade FBiH se odnosi isključivo na visinu naknade za obnovljive izvore, dok cijena električne energije ostaje ista za sve korisnike univerzalne usluge, odnosno, za potrošače iz kategorije domaćinstava i ostale potrošnje na niskom naponu.

Riječ je o obavezi predviđenoj Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH (“Službene novine FBiH”, broj 70713, 5/15).

Prema ranijim odlukama Vlade FBiH, naplata naknade za obnovljive izvore vrši se putem računa za električnu energiju JP Elektroprivreda BiH", naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu, JP Elektroprivreda BiH u cjelokupnom iznosu preusmjerava Operatoru za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju (OIEIEK)", naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Dakle, kako smo i napisali, iznos na računima za struju bit će nešto veći, počevši od oktobarskog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije