Ovo su razlozi zašto su vaši računi tako visoki i kako ih možete smanjiti

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su razlozi zašto su vaši računi tako visoki i kako ih možete smanjiti
Twitter / Obračun struje / Ilustracija

Vjerovatno ste u zadnje vrijeme vidjeli kako na mnogim starijim kućama ljudi mijenjaju prozore i stavljaju novu izolaciju. Razlog tomu su visoki mjesečni računi koji u starijim objektima nastaju upravo zbog nemogućnosti zadržavanja topline u domu. Kad se cijeloj priči pridoda i velika potrošnja struje i vode, nastaje loš scenarij za svakoga s prosječnom plaćom.

1. Ugradite programabilni termostat

Reguliranjem temperature u domu uštedjet ćete znatnu sumu svake godine, a ugradnja termostata za centralno grijanje bit će isplativa investicija. Ovaj je uređaj zadužen za reguliranje temperature u prostoriji, odnosno za uključivanje i isključivanje grijanja. Njime danas možete upravljati i putem pametnog telefona, a najbolje ga je postaviti na unutarnjem zidu koji je udaljen od, npr., radijatora, čija bi ga toplina mogla poremetiti.

2. Perite odjeću u hladnoj vodi

Jeste li znali da 90% energije mašine za pranje veša iskoristi samo za zagrijavanje vode? Međutim, ako se za pranje koristi hladna voda, energiju koristite samo za njezino pokretanje. S obzirom na to da su jedan od većih potrošača u kućanstvu, preporuka je paliti ju noću, kad je cijena električne energije niža. Osim toga, efikasnije je napuniti cijeli bubanj, nego prati dvije perilice do pola napunjene. Izbjegavajte korištenje sušilice i pustite da se veš osuši prirodnim putem.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

3. Isključite uređaje iz struje

Iako su ugašeni, mnogi uređaji poput televizora, digitalnih prijemnika, računara, laptopa, fiksinih telefona, punjača za mobitel, pa čak i svjetiljki mogu 'povući' struju i nakon što ih isključimo jer su samo stavljeni u stanje mirovanja. Ovaj problem vrlo jednostavno možete riješiti tako što ćete prije spavanja iskopčati kablove iz utičnica. Razmislite i o nabavci pametnog produžnog kabla s kojim možete upravljati putem aplikacije i tako kontrolirati paljenje ili gašenje uređaja gdje god se nalazili.

Ilustracija - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

4. Ljeti kuhajte vani, a zimi unutra

Kako biste zimi smanjili račune za grijanje, a ljeti za hlađenje, vrijeme je da razmislite o prostoru u kojem kuhate. Pećnica zimi grije vaš dom, pa možete isključiti grijanje na neko vrijeme. Ako imate mogućnost, za vrijeme toplijih mjeseci prebacite se u ljetnu kuhinju jer ćete tako uštedjeti energiju koja bi vam otišla na hlađenje prostora, ali i na napu koja apsorbira zrak. Ako ne možete, pokušajte koristiti energetski učinkovite kućanske uređaje kako biste smanjili višak topline.

5. Izolirajte vrata i prozore

Ako niste u prilici mijenjati stolariju, vrijeme je da potegnete za alternativama i obavite izoliranje prije nego zahladi. Zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu, a kod većih oštećenja ugradite silikonske brtve. Ovo je itekako korisno u sprečavanju toplinskih gubitaka kod stare stolarije. Isto tako, zimi držite roletne dignute kako bi pasivna sunčeva energija prodrla u dom, a predvečer ih svakako spustite kako biste smanjili gubitak topline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije