Oglasila se Ambasada Rusije o izboru novog visokog predstavnika u BiH

10
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ambasada Rusije o izboru novog visokog predstavnika u BiH
PrtScr / Igor Kalabuhov

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je dao ostavku.

Ostavka je prihvaćena i na snagu stupa 1. augusta, kada će će dužnost novog visokog predstavnika preuzeti Nijemac Christian Schmidt.

Naime, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su u Sarajevu službeno imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon njegove kandidature koju je predložila Njemačka.

Dakako, Rusi su bili protiv, a upravo je stiglo i zvanično saopćenje Ambasade Rusije u BiH kao komentar na situaciju.

Objavljujemo ga u cijelosti:

"U vezi sa „izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini“ o navodnom „službenom imenovanju“ gospodina Kristijana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, objavljenom 27. maja 2021. godine, informišemo o sljedećem.

Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

• S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a.

• Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Daytona.

Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije