Održano ročište za određivanje pritvora direktoru Agrokomerca Erminu Mujiću

S. H.
Održano ročište za određivanje pritvora direktoru Agrokomerca Erminu Mujiću
Na Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Erminu Mujiću, direktoru Agrokomerca.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložio je Općinskom sudu Sarajevo određivanje jednomjesečnog pritvora Erminu Mujiću, koji je u ponedjeljak uhapšen u Cazinu, a predat u utorak u nadležnost Tužilaštva KS-a.

Pred Općinskim sudom danas su izneseni detalji i dokazi protiv Ermina Mujića.

Općinski sud u Sarajevu ima rok od 24 sata da se očituje o zahtjevu Tužilaštva.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, zatim zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao uznemiriti javnost", kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Podsjećamo, Mujića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva Kapija, u okviru koje se on tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi.

Prilikom hapšenja kod Mujića je pronađeno 25.000 KM, za koje se pretpostavlja da su mito, što donekle potvrđuje sumnje da je on, u svojstvu odgovorne osobe, tražio veći novčani iznos na ime određenog zakupa. Time je, kako se nezvanično saznaje, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu privrednog društva, u kojem obnaša dužnost odgovorne osobe.

U okviru akcije, u kojoj je uhapšen Mujić, izvršeni su i pretresi na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona, a cijela akcija odvijala se prema naredbama Općinskog suda i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Mujić je prije tačno dvije godine imenovan na funckiju direktora Agrokomerca, kada je Vlada FBiH dala saglasnost Nadzornog odbora da bude imenovan na mandatni period od četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije