Održana svečana akademija 'Odbrana BiH - Igman 2022': Jedna od najvećih pobjeda boraca ARBiH

6
Fena
Održana svečana akademija 'Odbrana BiH - Igman 2022': Jedna od najvećih pobjeda boraca ARBiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Manifestacija Dani odbrane BiH Igman 2022

Na svečanoj akademiji povodom održavanja manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" večeras je u Sarajevu još jednom naglašena važnost te bitke za obranu BiH i glavnog grada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da herojski otpor pripadnika Armije RBiH počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora.

"Samo takva odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost može uroditi plodom i takav otpor nije moguće slomiti", poručio je Džaferović.

Tradicionalni defile na ulicama Sarajeva: Sjećanje na odbranu BiH i bitku na Igmanu

Tradicionalni defile na ulicama Sarajeva: Sjećanje na odbranu BiH i bitku na Igmanu

Naglasio je da se danas prisjećamo jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine - Bitke na Igmanu, i jedne od najvećih pobjeda koje su izborili borci Armije RBiH.

"Ta pobjeda nije bila samo vojna već i civilizacijska jer smo izborili demokratiju i odbranili ideju i biće ove zemlje, a to je velika stvar", naveo je Džaferović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović izjavio je da moramo iskazati pijetet prema "našim palim oficirima i vojnicima, od kojih mnogi do rata nisu imali veze s vojskom".

Dodao je da pali životi za slobodu obavezuju da imamo dovoljno pameti i sačuvamo naš narod koji ima moralni refleks da bude na pravoj strani historije i čuva one bosanske vrijednosti po čemu se uvijek razlikuje civilizacija od barbarstva. 

U sklopu akademije izveden je prigodan kulturni program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije