Manifestacija Odbrana BiH 'Igman 2022': Učimo iz segmenta pobjeda, gradimo pobjednički mentalitet

3
AA
Manifestacija Odbrana BiH 'Igman 2022':  Učimo iz segmenta pobjeda, gradimo pobjednički mentalitet
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Odbrana BiH Igman 2022

Društvo koje uči iz povijesti neće dozvoliti da mu se povijest ponovi. Bosna i Hercegovina imala je broja stradanja, ali istovremeno i brojne pobjede. Naš osnovni cilj je prenijeti pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima, poručili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom otvaranja tradicionalne manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.

Manifestacija, koja se održava 22. godinu zaredom, počinje sutra, a trajat će do 15. augusta 2022. Planirano je da se pojedini programi ovogodišnjeg obilježavanja održe van Kantona Sarajevo budući da je riječ o manifestaciji državnog nivoa koja se organizuje u čast odbrane Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja uključivat će vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program. Ovogodišnja manifestacija održava se pod motom "Opet BiH".

Cilj manifestacije je da se na dostojanstven način oda počast svim braniocima Bosne i Hercegovine, svim šehidima i poginulim borcima kako bi se na najbolji način prenijela istina o časnoj odbrani Domovine novim naraštajima.

Predsjedništvo BiH o prijemu Kosova u V. Europe: Bećirović za, Komšić suzdržan, Cvijanović protiv

Predsjedništvo BiH o prijemu Kosova u V. Europe: Bećirović za, Komšić suzdržan, Cvijanović protiv

Manifestacija Odbrana BiH "Igman 2021": Kultura sjećanja mora biti

Manifestacija Odbrana BiH "Igman 2021": Kultura sjećanja mora biti

Ahmed Kulanić, direktor JU "Fond Memorijala KS" i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije, govoreći o značaju memorijalizacije i razvoja kulture sjećanja i pamćenja u BiH, posebno u kontekstu odbrambeno-oslobodilačkog rata, kazao je kako osnovni cilj ove manifestacije i onoga što žele prenijeti budućim naraštajima jeste časna i ponosna borba, te čudo bosanskog otpora u periodu 1992.-1995.

"Važnost kulture sjećanja i kulture pamćenja u BiH, kao i za svako društvo, predstavlja u onom smislu i stepenu koliko to društvo kod sebe razvija kulturu spremnosti na slične izazove koji se mogu desiti u budućnosti. Prenošenje toga znanja predstavlja osnovu izgradnje jednog društva, jer samo društva koja uče iz svoje povijesti, neće ponavljati tu povijest. Naša povijest, u periodu 1992.-1995., zaista je bila turbulentna, imali smo brojna stradanja, ali istovremeno imali smo i brojne pobjede. Mi moramo da učimo iz drugog segmenta, iz segmenta pobjeda i izgradnje tog pobjedničkog mentaliteta. S tim u vezi, ova manifestacija ima osnovni cilj da prenese pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima”, poručio je Kulanić.

Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije, podsjetio je kako je manifestacija tokom perioda pandemije održana s određenim ograničenjima zbog rizika koje je ta situaucija sa sobom nosila.

Ahmed Kulanić, direktor JU
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Ahmed Kulanić, direktor JU "Fond Memorijala KS"

"Ove godine sadržaji manifestacije obuhvataju sve kantone u Federaciji, i u njima će učešće uzeti pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", rekao je Pleh.

Nakon pandemije i ograničenog programa obilježavanja, organizatori navode kako program obilježavanja ove godine izlazi van granica Kantona Sarajevo, pa će tako manifestacija početi sutra predstavom "Hadžera" u Narodnom pozorištu Mostar, a biti zatvorena prigodnim programom u Bužimu. Aktivnosti obilježavanja biće realizovane također u Konjicu, Bugojnu, Goraždu, Tuzli i drugim gradovima.

Tradicionalno centralni dio 22. manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2022" biće u upriličen u petak, 5. augusta, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu.

Prije toga, 3. augusta, u Crkvi sv. Ćirila i Metoda biće održana misa zadušnica za pale branitelje Armije i MUP RBiH katoličke vjeroispovijesti, zatim u Staroj pravoslavnoj crkvi parastos za duše poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH pravoslavne vjeroispovijesti, a istog dana u Gazi Husrev-begovoj džamiji biće proučen tevhid za šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH.

Odbrana BiH Igman 2022
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Odbrana BiH Igman 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije