Manifestacija Odbrana BiH "Igman 2021": Kultura sjećanja mora biti

0
Radiosarajevo.ba
Manifestacija Odbrana BiH "Igman 2021": Kultura sjećanja mora biti
Foto: Odbrana BiH / Ostani kući i posvjedoči

U službenim prostorijama Vlade KS, jučer je održan inicijalni sastanak Organizacionog odbora manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine „Igman - 2021“.

Za predsjednika Organizacionog odbora izabran je Mirza Terzo, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koji ujedno obnaša i funkciju vd ministra, a za potpredsjednike Hazim Bahtanović, direktor JU Fond Memorijala KS, Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja u Vladi KS, te Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pozicija generalnog sekretara manifestacije i ove godine povjerena je Hamdiji Hasanoviću iz JU Fond Memorijala KS.

Na sastanku je donesena odluka o pokretanju manifestacije, ali kao što je to bio slučaj i prošle godine, cio sadržaj će biti u skladu sa propozicijama i epidemiološkim mjerama, kako onim koje su na snazi trenutno, tako i onima koje mogu nastupiti eventualnim novim odlukama odgovarajućih instanci.

„S tim u vezi, slogan pod kojim će se i ovogodišnje izdanje ovog, svojevrsnog festivala patriotizma održati glasit će: 'Ostani kući i posvjedoči'. Kultura sjećanja mora biti, i jeste trajna kategorija kojom ćemo nastaviti sa baštinjenjem prošlosti, sa posebnim akcentom na period agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali javno zdravlje, i prije svega odgovornost prema sebi i drugima, predstavljaju matricu čijim okvirima ćemo prilagoditi sadržaje i ove godine. Ono što smatramo posebno bitnim jeste činjenica da smo uspostavili preliminarne kontakte i sa drugim gradovima u Bosni i Hercegovini gdje također planiramo održati određene segmente manifestacije, a sve u cilju izlaska manifestacije iz lokalnog konteksta sarajevske regije", kazao je Irfan Gazdić, predsjednik Pododbora za marketing i informisanje.

Ostani kući i posvjedoči - undefined

Foto: Odbrana BiH: Ostani kući i posvjedoči

Prvi put, obilježavanje prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, u javnom prostoru poznatijeg kao Tunel spasa, ove godine biće integrisano u programske sadržaje, obzirom da je prepoznat kontekst ovog, historijski gledano jednog od najznačajnijih objekata za odbranu kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao neodvojiv od narativa same manifestacije.

„Pored toga, plan je da od ove godine pokušamo involvirati proslavljene i dokazane kulturne radnike naše društvene zajednice kako bismo skupa, našim htjenjem i podrškom, a njihovim znanjem, osjećajem i smislom za estetiku, kreirali koherentnu i snažnu platformu kojom ćemo, što je moguće kvalitetnije, graditi kulturu sjećanja na časni period odbrane Bosne i Hercegovine od agresije. Jedan od prvih koji nam se bespogovorno stavio na dispoziciju, a kao posebno bitno podcrtavam da je to učinio pro bono, dakle bez potraživanja ikakve naknade, je naš ponajbolji filmski i pozorišni redatelj Dino Mustafić“, zaključio je Omer Osmanović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije