Kovači: Svečano otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2020"

Radiosarajevo.ba/Anadolija
Kovači: Svečano otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2020"
A. K. / Radiosarajevo.ba / Svečanost na Kovačima

Uprkos složenoj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusaJavna ustanova Fond memorijala Kantona Sarajevo i ove godine organizira manifestaciju Odbrana BiH - Igman 2020 kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova, te preživjelim ratnim veteranima.

Upravo zbog epidemiološke situacije, ove godine je navedena manifestacija organizirana u skladu s preporukama i smjernicama kriznih štabova, a među zvanicama našli su se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, ali i velikodostojnici iz Islamske zajednice te pripadnici Oružanih snaga.

Govoreći na ceremnoji otvaranja manifestacije Odbrana BiH-Igman 2020 u Memorijalnom centru Kovači, Šefik Džaferović je rekao kako su agresorske snage u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i presijeku i posljednju vezu glavnog grada naše države s ostatkom zemlje. Da su u tome uspjeli, posljedice bi u vojnom, strateškom i političkom smislu bile pogubne za odbranu države.

"Iako višestruko tehnički nadmoćnije, agresorske snage nisu uspjele u svojoj nakani. Nisu uspjeli jer su naspram sebe imali herojsku Armiju Republike BiH, armiju časnih ljudi koji su se borili za ispravne ciljeve, za svoju domovinu, za slobodu, za dostojanstvo, za istinu, za ideju nezavisne BiH, države ravnopravnih ljudi", rekao je Džaferović, naglašavajući kako je upravo u tome i jeste bila najveća snaga Armije Republike BiH.

Podvukao je kako je to jedina oružana sila u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u čijem postojanju i borbi ne postoji mrlja.

"Ta armija je u najvećoj mjeri bila sastavljena od Bošnjaka, ali je u svojim redovima imala pripadnike svih bh. naroda. Ta armija, za razliku od agresorskih snaga, nije činila masovne organizirane zločine, nije poduzimala udružene zločinačke poduhvate, etničko čišćenje, ubistva i mučenja civila. Dok su drugi sistematski i organizirano činili zločine, na teritoriji pod kontrolom Armije RBiH i jedine legalne i legitimne vlasti predvođene rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, zločini su sprečavani i sistematski kažnjavani. I u tome je ključna razlika između nas i njih", podvukao je Džaferović.

Rekao je da je bilo pojedinačnih zločina koje su počinili i pripadnici Armije RBiH, te kako je naveo, "da su te zločine osuđivali i uvijek će osuđivati - nema nikakvih problema s tim".

"Ono što nećemo dozvoliti jeste da se iskonstruisanim optužnicama protiv časnih oficira Armije RBiH po svaku cijenu pokušavaju izjedačiti strane u ratu. Dio tih optužnica već je odbačen na sudovima. Svoju čast i nevinost dokalazi su neki od naših najhrabrijih ratnika, poput Ahmeta Sejdića i Nasera Orića. Ubijeđen sam da će ostali optuženi iz procesa koji traju izaći slobodni, čista obraza i uzdignute glave", poručio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije