Tradicionalni defile na ulicama Sarajeva: Sjećanje na odbranu BiH i bitku na Igmanu

6
Anadolija
Tradicionalni defile na ulicama Sarajeva: Sjećanje na odbranu BiH i bitku na Igmanu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Defile kroz Sarajevo

U Sarajevu je danas u okviru programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ organiziran tradicionalni defile “Mladi na putu života“ ulicama bh. prijestolnice.

Prvo je održano okupljanje stipendista Fonda IKRE u Domu mladih Skenderija koji su se potom zaputili prema Alipašinoj džamiji na Skenderiji gdje je na mezarju položeno cvijeće.

Potom je kod Spomenika ubijene djece opkoljenog grada Sarajeva održan prigodan program i položeno cvijeće. Osim toga, tokom defilea položeno je cvijeće kod Vječne vatre, centralnog nišana na Kovačima te kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja – Memorijalni centar Kovači.

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Polaganju cvijeća na Kovačima prisustvovali su brojni zvaničnici, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je tom prilikom podsjetio na veliku hrabrost i časnu borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH.

“Ovih dana sjećamo se jedne o najznačajnijih bitaka iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, bitke na Igmanu. Najveći značaj uspjeha Armije Republike Bosne i Hercegovine je to što su spriječili potpunu blokadu grada Sarajeva. Pitanje je šta bi bilo sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom da je agresor uspio u svojim namjerama. Nisu uspjeli zahvaljujući hrabrosti i časnoj borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine“, kazao je Džaferović, te dodao:

“Ovih dana iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u toj borbi, odajemo poštovanje onima koji su svoje živote dali da bi Sarajevo bilo odbranjeno kao i Bosna i Hercegovina, poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo. Sjećanje na našu časnu odbrambeno-oslobodilačku borbu je nešto što je vrlo važno za vrijeme u kojem živimo kao i za budućnost. Ukoliko se ne budemo sjećali i odavali poštovanje rizikujemo zaborav, a onaj ko zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi.“

Dodao je da i danas postoje neki koji bi drugačije vidjeli Bosnu i Hercegovinu.

“Mi i danas u Bosni i Hercegovini živimo trenutak kada postoje u kontinuitetu od Dejtonskog sporazuma do danas retrogradne snage koje bi drugačije vidjele Bosnu i Hercegovinu, koje vode politike secesije, politike udara na državne institucije, na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, politike dodatnih etničkih podjela. Protiv tih snaga moramo se boriti i borit ćemo se da bi konačno izborili bitku za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Džaferović.

Na kraju programa večeras će biti održana svečana akademija na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači.

Kako je saopćila Javna ustanova Fond Memorijala Kantona Sarajevo, vjerski dio programa manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ počeo je 3. augusta u Sarajevu. Kroz vjerske službe odata je počast svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

U crkvi Svetog Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je misa zadušnica za sve pale branitelje Armije i MUP-a RBiH katoličke vjeroispovijesti, dok je u Staroj pravoslavnoj crkvi služen parastos za poginule pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti. U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučen je tevhid za šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH islamske vjere.

Također, u sklopu programskih aktivnosti manifestacije, kao i prethodnih, i ove godine će, u koordinaciji sa Vojnim muftijstvom, na platou Ratne džamije na Igmanu, tradicionalno biti upriličena Dova za Domovinu. Dova za Domovinu bit će proučena 5. augusta, u petak nakon džuma namaza. Dovi za Domovinu, prethodit će mevludski program koji će biti upriličen 4. augusta u Ratnoj džamiji Igman, a koji će između akšam i jacije namaza izvesti vojni imami i imami sarajevskog medžlisa.

U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ ove godine se organiziraju brojni programi, svečanosti i sadržaji.

Iz Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo naveli su da tradicionalna manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman” ima za cilj čuvanje sjećanja i spomena na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine. Kroz ovu manifestaciju nastoji s uspostaviti i očuvati kultura sjećanja i pamćenja, posebno kod mlađih naraštaja kojima se prenosi poruka kako se voli domovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije