Održana sjednica CIK-a: Kažnjeni SDA i SNSD, evo šta je odlučeno za žrijeb za Dom naroda

1
Radiosarajevo.ba
Održana sjednica CIK-a: Kažnjeni SDA i SNSD, evo šta je odlučeno za žrijeb za Dom naroda
Foto: Prtscr / Youtube / S današnje sjednice CIK-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, 4. jula, na sjednici donijela odluku o utvrđivanju rezultata nedavnog žrijeba za mjesto delegata u Domu naroda državnog Parlamenta Bosne i Hercegovine, iz Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Podsjetit ćemo vas da je žrijeb ovo mjesto dao Partiji demokratskog progresa (PDP), a nakon dugotrajnog procesa koji je trajao i pred Sudom BiH koji je odbio žalbu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na odluku CIK-a, koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamenta BiH.

Novi delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda tako bi trebao biti Nenad Vuković, ispred PDP-a, a SNSD je ostao bez mandata koji je pripadao Snježani Novaković-Bursać. SNSD tako ostaje na tri delegata u Klubu srpskog naroda, a SDS ima jednog delegata. Ovim je SNSD izgubio kontrolu u Domu naroda PS BiH, pa to znači da Dodik i njegov SNSD mogu biti izbačeni iz Vijeća ministara BiH, no Dodik je već najavio da nema namjeru odstupiti iz Doma naroda, a ne postoji ni zakonski mehanizam koji se bavi ovakvim procesima.

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić na današnjoj je sjednici istakla upravo i kako se CIK ne bavi prestankom i dodjelom mandata, nego utvrđivanjem i potvrđivanjem rezultata. Govorila je i o tome kako oko ove priče u javnosti postoji mnoštvo dezinformacija i stoga je smatrala da je važno naglasiti da CIK sada utvrđuje rezultate navedenog žrijebanja i da na ovu odluku postoji pravo žalbe - rok je dva dana nakon današnje odluke. Tek kada odluka postane pravosnažna - ako Sud BiH odbije eventualnu žalbu na odluku - Komisija može i potvrditi rezultat žrijeba.

Na sjednici su danas, između ostalog, kaznili stranku Milorada Dodika, jer su na društvenim mrežama objavljivali aktivnosti iz Općine Derventa, a predstavljali su ih kao aktivnosti SNSD-a. Riječ o preuranjenoj kampanji, te su dobili kaznu od 3.000 KM, a moraju ukloniti i sporne postove s Facebooka.

Zbog preuranjene kampanje istim iznosom je kažnjena i Stranka demokratske akcije (SDA), i to zbog Faruka Kapidžića, predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo i stranačkog kandidata na izborima, koji je na svojoj Facebook stranici pozivao građane da glasaju i za ovu stranku i za kandidate drugih stranaka koje su u koaliciji s njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije