Održana redovna sjednica Vijeća ministara: Ovo su najvažnije usvojene odluke

0
Radiosarajevo.ba
Održana redovna sjednica Vijeća ministara: Ovo su najvažnije usvojene odluke
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sjednica vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Upravljanje čvrstim otpadom Mostar) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 5 miliona eura.

Ovaj projekat usko je povezan sa još dva projekta usmjerena na adekvatno zbrinjavanje otpada u gradu Mostaru u korist svih stanovnika grada.

Sredstva su namijenjena provođenju Plana prilagođavanja za regionalnu deponiju Uborak – Buđevci, uključujući zatvaranje i saniranje postojeće plohe za odlaganje otpada, izgradnju nove plohe i prečistača procjednih voda s deponije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Vijeće ministara odobrilo novac za finansiranje Općih izbora u BiH

Vijeće ministara odobrilo novac za finansiranje Općih izbora u BiH

Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji korisnik će biti Grad Mostar, s rokom otplate od 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

Realizacija ovog projekta od životnog značaja je za grad Mostar i lokalnu zajednicu, posebno za naselje Vrapčići.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon okončanih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu za Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine.

Izgradnja mosta preko rijeke Tare

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o utvrđivanju namjene dijela sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Na ovaj način bit će osigurano 2,5 miliona KM za finansiranje 50% procijenjene vrijednosti projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare na magistralnom putu M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) – Šćepan Polje (Crna Gora).

Vijeće ministara konačno napravilo pomak ka legalizaciji kanabisa: Šta dalje?

Vijeće ministara konačno napravilo pomak ka legalizaciji kanabisa: Šta dalje?

Cilj je bolje transportno povezati Sarajevo i Podgoricu i obezbjediti direktne veze između država regiona, što je od izuzetne važnosti za daljnji ekonomski rast i jačanje konkurentnosti BiH i Crne Gore, ali i država regiona.

Evidenciju korištenja finansijskih sredstava i Program posebne namjene vodit će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, koje će o utrošku sredstava izvještavati Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Novi državljani BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je pojedinačne odluke o sticanju državljanstva BiH za više lica od naročite koristi za BiH, među kojima su privrednici, sportisti, naučni i radnici u oblasti kulture.

U državljanstvo BiH pripremljeni su Pol Vuds, Rade Bulajić, Dario Krešić, Alek Džefri Peters, Rafaele Fabrini, Nataša Gaponko i Divna Zovko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije