Održana prva redovna sjednica Predsjedništva BiH: Evo šta je odlučeno i usvojeno

0
Radiosarajevo.ba
Održana prva redovna sjednica Predsjedništva BiH: Evo šta je odlučeno i usvojeno
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana prva redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novom sazivu.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na Summitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra 2022. godine biti održan u Tirani, u Republici Albaniji. Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovom summitu predvodit će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. 

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Sjajne vijesti: Još jedna zemlja će sponzorisati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Sjajne vijesti: Još jedna zemlja će sponzorisati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Razgovarali Bećirović i Radončić: Kako riješiti probleme građana?

Razgovarali Bećirović i Radončić: Kako riješiti probleme građana?

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje: 

Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije
Memoranduma o razumijevanju о političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Tajland

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Sporazuma o partnerstvu u sprovođenju projekta „Podrška Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u implementaciji real-time sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini BHIMSMA Core“ između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć.

Obavezuje se Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) da u implementaciju ovog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama.

Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.

Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025. 

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju: 

Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan
Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Fiscalis“ za period 2021-2027. 

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2022. godine. 

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu od 4.7.2022. i Amandman broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“) - u iznosu od 6.000.000,00 EUR – Ublažavanje uticaja COVID -19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) - putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) -Faza 2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije