Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

7
Radiosarajevo.ba
Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa današnje inauguracije u Predsjedništvu

"Građanke i građani Bosne i Hercegovine, cijenjeni gosti i uzvanici iz zemlje i inostranstva, dame i gospodo, dragi prijatelji, obraćam vam se s osjećajem iskrenog ponosa, zahvalnosti i odgovornosti prema visokoj dužnosti koju preuzimam."

Prve su ovo riječi koje je danas, tokom inauguracije, javnosti uputio novi-stari član Predsjedništva naše zemlje Željko Komšić.

Kako je podvukao, povjerenje građana BiH koje mu je na izborima poklonjeno, shvata kao obavezu zastupanja svih onih demokratskih vrijednosti koje kao građani baštinimo i koje kao država čuvamo.

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

Članovi Predsjedništva preuzeli dužnost: Cvijanović, Komšić i Bećirović položili zakletvu

Članovi Predsjedništva preuzeli dužnost: Cvijanović, Komšić i Bećirović položili zakletvu

Zahvalivši se na saradnji kolegama u prethodnom mandatu Predsjedništva, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku, naglasio je kako će obnašanje ove dužnosti biti lišeno parcijalnih stranačkih i bilo kakvih pojedinačnih ili grupnih interesa.

"Izbor na ovu funkciju, odnosno Ustav BiH, obavezuje me na jednak odnos prema svim građanima naše zemlje. Takav odnos, ujedno je i moje lično opredjeljenje, a ne samo ustavna obaveza. Sve aktivnosti koje kao član Predsjedništva BiH budem poduzimao biti će usmjerene ka jedinstvu države i u saglasnosti sa njenim prioritetima koji su definisani odlukama institucija države Bosne i Hercegovine", kazao je Komšić.

"Osjećaj pripadanja ovoj zemlji kao našem zajedničkom dobru, njena teška ali slavna prošlost, vjera u njenu budućnost, vjera u generacije koje dolaze, motiv mi je, da radeći u općem interesu svih građana i u interesu države, zajedno sa svima, pokušam ovo podneblje učiniti mjestom ugodnijeg življenja, mjestom nade i mjestom realizacije snova najboljih među nama."

Građanima je poslao poruku da neće štediti niti sebe, niti one koje je odabrao da "zajedno s njima svakodnevno radim na tome cilju".

Podsjetio je kako je na istom mjestu prije četiri godine, polažući zakletvu za protekli mandat, kazao da neće propustiti priliku da se odblokira proces NATO integracija: "Ta prilika se ukazala, i ona je iskorištena dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a u Briselu. S ponosom mogu reći da sam zadovoljan tom činjenicom."

Istaknuo je kako neće propustiti priliku da uradi sve što je u njegovoj moći, pa i šire, "da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu BiH u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo BiH u NATO savezu primarni vanjsko politički prioritet".

Stava je da destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU te grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, "nažalost prijeti da od evropskog puta BiH napravi sekundarni vanjskopolitički prioritet, s obzirom na razmjere kršenja evropskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom". U tom kontekstu je poručio kako će uložiti sve potrebne napore, i iskoristiti sve Ustavom predviđene mehanizme, kako perspektiva članstva BiH u EU ne bila bila trajno uništena.

"Poštivajući Ustav države BiH koristim priliku da podsjetim na njegovu evolucijsku prirodu, odnosno na činjenicu da sam Ustav predviđena mogućnost nadgradnje u sistem potpune demokratije i svih njenih vrijednosti. Upravo nas na to obavezuje ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su najbolji alat za ostvarivanje jednakopravnosti svih građana. Niko ne može građanima BiH oduzeti pravo na demokratiju, a svim takvim pokušajima ću se odlučno suprotstaviti jer me na to obavezuje ukazano povjerenje svih onih ljudi koji vjeruju u demokratsku BiH."

"Kao član Predsjedništva, nastojat ću da BiH na vanjskopolitičkom planu u okviru UN-a održimo na strani onih država koje poštuju međunarodno pravo, i princip nepovrijedivosti međunarodno priznatih granica, riječju na strani demokratskog i civilizacijskog poretka protivnog svakom obliku agresije i nasilja.

Poučena vlastitim historijskim iskustvom, BiH će i dalje kroz UN, Vijeće Evrope i druge međunarodne asocijacije, biti onaj državni politički subjekt koji neće zauzimati neutralan stav u pitanjima sukoba civilizacije i anticivilizacije", rekao je Komšić.

Željka Cvijanović održala prvi govor u Predsjedništvu: "Dolazim ispružene ruke, s dobrim namjerama"

Željka Cvijanović održala prvi govor u Predsjedništvu: "Dolazim ispružene ruke, s dobrim namjerama"

Za naše susjede, imao je samo "jednu ali jednostavnu poruku": "Poštovati ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet. BiH nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vrijeme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u svojoj normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi. Država BiH i njene institucije sigurno će biti pouzdan regionalni partner svima onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi društveni razvoj kroz relevantne međunarodne sporazume koje smo potpisali u proteklom periodu."

Naglasio je i kako će kao zvaničnik, kojem su građani ponovo poklonili povjerenje da ih zastupa u najvišoj državnoj instituciji, ostati privržen ideji jednakosti svih građana, bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili neko drugo identitetsko porijeklo, kao i vrijednostima antifašizma na kojima je sagrađena država BiH.

"U meni kao članu Predsjedništva, svi građani mogu pronaći vjernog saveznika u zalaganju za takve vrijednosti, kao i saveznika u borbi protiv svakog oblika korupcije i nepotizma. Namjera mi je da konačno građane BiH izbavimo od izbora između osjećaja ljubavi prema domovini i osjećaja sistemske nepravde. Svu svoju energiju i integritet uložiti ću u izgradnju pravedne države u kojoj ima mjesta za sve njene građane", bile su danas riječi Željka Komšića.

Govor je zaključio riječima: "Hvala vam."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije