Sastao se novi saziv Vijeća bošnjačkih intelektualaca, evo o čemu se raspravljalo

5
Radiosarajevo.ba
Sastao se novi saziv Vijeća bošnjačkih intelektualaca, evo o čemu se raspravljalo
Foto: VKBI / Prva redovna proširena sjednica Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u novom sazivu

U prostorijama VKBI u Sarajevu u utorak 10. oktobra 2023. godine pod predsjedavanjem Hasnije Muratagić-Tune održana je prva redovna proširena sjednica Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u novom sazivu.

Na susret sa Upravnim odborom pozvani su načelnik općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući općinskog Vijeća Centar Sejad Đozo, kako bi se dobili jasni odgovori po pitanju umanjenja zakupnine prostorija sa 5KM na 1KM koje VKBI koristi već 30 godina, a kojima upravlja općina Centar. Ovo pitanje VKBI pokušava da riješi još od 2016. godine, nažalost bezuspješno jer očigledno nije bilo volje kod onih koji su odlučivali o tome.

Susretu je prisustvovao vijećnik OV Centar i predsjednik Komisije za poslovne prostore općinskog Vijeća Centar Dženan Muminović, u ime predsjedavajućeg Vijeća Đoze koji nije mogao prisustvovati iz zdravstvenih razloga. Nažalost načelnik Mandić, niti neki predstavnik njegovog kabineta ili nadležne općinske službe, nije prisustvovao susretu niti su uputili bilo kakvu obavijest da neće prisustvovati.

Velika akcija SIPA-e u Sarajevu: Uhapšeno 10 osoba, ilegalno stekli 20 stanova

Velika akcija SIPA-e u Sarajevu: Uhapšeno 10 osoba, ilegalno stekli 20 stanova

Gospodin Muminović upoznao je Upravni odbor o procedurama, stavovima općinskog Vijeća i Komisije, i obavijestio da je općinsko Vijeće Centar donijelo izmjene i dopune Odluke o poslovnim prostorima kojom je konačno omogućeno smanjenje zakupnine VKBI-u, jer se radi uistinu o nacionalnoj i kulturnoj organizaciji bošnjačkog naroda od posebnog interesa za općinu Centar, a koja taj status već ima u Gradu Sarajevo i Kantonu Sarajevo.

VKBI

Upravni odbor izrazio je zahvalnost općinskom Vijeću i Komisiji te zamolio da se VKBI dostavi predmetna odluka, kako bi i javno zatražili primjenu ove odluke od strane načelnika općine.

Upravni odbor razmatrao je Informaciju o održanoj svečanoj Akademiji i Konferenciji u Podgorici (27. i 28. sept. 2023.), Informaciju o inicijativi organiziranja i održavanja BH Sabora, Informaciju o održavanju Konferencije "ODNOSI BOSNE I HERCEGOVINE I REPUBLIKE SRBIJE – OTVORENA PITANJA I PERSPEKTIVE", čiji je suorganizator VKBI sa organizacijama civilnog društva HNV, SGV, La Benevolencija, CPCD i Forumom parlamentaraca BiH 1990, kao i razmotrio zaključke sa 10. sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, sa posebnim akcentom koji se odnosi na održavanje Konferencije bošnjačkih organizacija 2024. godine i odluke o imenovanju Organizacionog odbora za ovu Konferenciju. Prihvaćene su informacije, doneseni odgovarajući zaključci i iskazana podrška predstavnicima VKBI da nastave za participacijom u predmetnim aktivnostima i projektima.

U kontekstu otpočinjanja priprema za organiziranje i održavanje svečane Akademije 22. decembra 2023. godine povodom obilježavanja 31 godišnjice od osnivanja VKBI, zaključeno je da se članovima Vijeća uputi poziv za predlaganje kandidata za priznanja VKBI u 2023. godini.

VKBI: Javno zahtijevamo od visokog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS!

VKBI: Javno zahtijevamo od visokog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS!

U cilju intenziviranja rada savjeta Vijeća usaglašeno je da se do naredne sjednice obave razgovori sa kandidatima za predsjedavajuće savjeta VKBI, jer je aktuelnim predsjedavajućim istekao mandat, kako bi se imenovali predsjedavajući savjeta VKBI na trogodišnji mandat.

U skladu sa redovnim aktivnostima i osnaživanja akademskih kadrovskih potencijala Vijeća, u članstvo VKBI primljeni su slijedeći članovi: Dr.sc. Senad Salkić iz Tuzle,, Prof.dr. Nedim Suljić iz Tuzle, Dr.sc. Zilha Mastalić-Košuta iz Sarajeva, Prof.dr. Adamir Jerković iz Sarajeva.

Upravni odbor zaključio je da se u javnom prostoru otvori pitanje zbog čega se ne vrše pripreme za Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, jer je posljednji Popis obavljen 2013. godine, a evropski standardi su da se popisi obavljaju svakih deset godina.

Upravni odbor razmatrao je i medijske informacije o organiziranju tzv. bošnjačkog narodnog saveza/vijeća u BiH, o kojem VKBI ni na koji način nije upoznat niti je uključen, te je zauzeo odgovarajuće stavove po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije