VKBI: Ukinuti vizni režim između BiH i Kosova

0
Radiosarajevo.ba
VKBI: Ukinuti vizni režim između BiH i Kosova
Foto: VKBI / VKBI: Ukinuti vizni režim između BiH i Kosova

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca 11. maja 2022. godine održana je 12. sjednica Upravnog odbora pod predsjedavanjem predsjednice prof. dr. Hasnije Tune Muratagić.

U kontekstu revitalizacije rada podružnice VKBI Srednje Podrinje, koje obuhvata općine Zvornik, Miliće, Vlasenicu, Bratunac i Srebrenicu, Upravni odbor primio je u članstvo Vijeća Osmana Halilović, prof. bosanskog jezika i književnosti iz Zvornika, Nerzudina Hajdarević, prof. geografije iz Zvornika, Osmana Šahbegovića, prof. bosanskog jezika i književnosti iz Zvornika i Admira Hasanović, dipl.pol. iz Zvornika.

Upravni odbor imenovao je Izvršni odbor RO VKBI Srednje Podrinje u sastavu Esad Hasanović, predsjednik, Halilović Osman, član, Hajdarević Nerzudin, član, Šahbegović Osman, član i Hasanović Admir, član.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Za vršitelja dužnosti člana Upravnog odbora, uz saglasnost predsjednika Vijeća prof. dr. Nedžada Mulabegovića kooptiran je Sejfudin Hodžić, čije će se imenovanje obaviti na narednoj sjednici Skupštine Vijeća.

Rasprava o bosanskom jeziku

Upravni odbor podržao je Plan aktivnosti održavanja 9. sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća koja će se održati u periodu 13. do 15. maja 2022. godine u Mostaru, čiji je domaćin VKBI, a kojoj će prisustvovati delegacije bošnjačkih vijeća iz Srbije (BNV), Crne Gore (BVuCG), Sjeverne Makedonije (BNVRSM), Hrvatske (KBŽV i Vijeća Grada Zagreba), SAD i Kanade (KBSA) i Kosova (KVZ).

Sjednici će prisustvovati i resorni ministri iz oblasti obrazovanja i kulture i Kantona Sarajevo, Hercegovačko neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kao i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke jer će jedna od tačaka sjednice biti posvećena obrazovanju i školstvu u državama regiona iz oblasti nacionalne grupe predmeta na bosanskom jeziku.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su i gosti sa Kosova, predstavnici bošnjačke zajednice u Konsultativnom vijeću zajednica pri uredu predsjednice Kosova, Agim Ferati (predsjedavajući KVZ), Senada Sagdati i Almedin Fejza. Delegacija KVZ Kosova upoznala je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca o statusu ove institucije i njenim nadležnostima, a predstavnici VKBI informisali su delegaciju KVZ Kosova iz reda bošnjačke zajednice o najznačajnijim aktivnostima i projektima Vijeća.

Bošnjaci s Kosova

Upravni odbor zaključio je da se ponovo obrati Ministarstvu vanjskih poslova BiH i članovima Predsjedništva BiH kako bi se međusobno priznali dokumenti i ukinuo vizni režim između BiH i Kosova.

Procedure izdavanja viza za Bošnjake sa Kosova (kao i procedure izdavanja viza za građane BiH koji putuju na Kosovo) su izuzetno komplikovane, dugotrajne i onemogućavaju međusobne posjete i saradnju, čak i porodične posjete, što je potpuni apsurd u XXI stoljeću.

Potpuno je neobjašnjivo da građani Kosova, pa tako i Bošnjaci sa Kosova, mogu ulaziti u R Srbiju sa ličnom kartom Kosova, a da u BiH ne mogu dolaziti bez vize.

"VKBI će insistirati da građani Kosova mogu nesmetano, i na jednak način kako ulaze i putuju u Srbiju, dolaze i u Bosnu i Hercegovinu. Svjesni političkog realiteta da institucije BiH zbog političkog stava srpskih političkih predstavnika iz entiteta RS ne žele dozvoliti međusobno priznanje BiH i Kosova, ne vidimo nikakav razlog niti zapreku da institucije Kosova i BiH ne ukinu vizni režim i omoguće priznavanje dokumenata Kosova, kao što to priznaje Srbija", saopćeno je iz VKBI-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije