U Zvorniku održan sastanak VKBI: Izražena zabrinutost zbog položaja Bošnjaka u RS

2
Radiosarajevo.ba
U Zvorniku održan sastanak VKBI: Izražena zabrinutost zbog položaja Bošnjaka u RS
Foto: VKBI / Detalj sa druženja u Zvorniku

U okviru aktivnosti proširenja novim članovima Vijeća, delegacija VKBI iz Sarajeva i RO VKBI Tuzla, posjetili su članove RO VKBI Srednje Podrinje u Zvorniku.

Članovi RO VKBI iz Zvornika upoznali su delegaciju VKBI o položaju i statusu Bošnjaka u općinama Zvornik, Srebrenica, Milići, Vlasenice i Bratunca i izrazili zabrinutost jer su Bošnjaci u ovim krajevima pod velikim pritiscima.

Diskriminacija ne-srpskog stanovništva ne ogleda se samo u negiranju bosanskog jezika već i odbijanjem zapošljavanja Bošnjaka u institucije na lokalnim nivoima kao i na nivou entiteta RS, odsustva podrške poduzetnicima od strane lokalnih i vlasti entiteta RS, gotovo nikakve podrške nevladinim organizacijama bošnjačke provenijencije.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Diskriminacija se ogleda u gotovo svim sferama društvenog života i jasno se kroz svakovrsnu opstrukciju želi poslati poruka da su Bošnjaci nepoželjni te da ovi dijelovi BiH pripadaju samo srpskom narodu. U ovom dijelu ne osjeti se postojanje državnih institucija Bosne i Hercegovine što najviše zabrinjava Bošnjake, posebno sa aspekta da je Podrinje doživjelo neviđeno etničko čišćenje, najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i na koncu i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Posebno je istaknut problem političke atomizacije probosanskih političkih stranaka, ne samo u Podrinju već u cijeloj BiH, pa se stoga aktivitet civilnog društva, posebno VKBI, ocjenjuje nužnim, kako bi se barem u nekim segmentima prezentirali značajni projekti koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod te na taj način donekle popunila praznina u identitetskim potrebama Bošnjaka.

Iskazana je potreba proširivanja članstva u RO VKBI Srednje Podrinje uz naznaku da je neophodna podrška centralnih organa VKBI posebno u kontekstu održavanja javnih tribina, okruglih stolova, posjeta naše intelektualne elite u ovom dijelu BiH, posebno iz oblasti temeljnih identitetskih pitanja, ali i društvenih procesa koji stoje pred BiH u kontekstu EU i NATO integracija.

Predsjednik RO VKBI Tuzla prof.dr. Elmir Jahić izrazio je podršku i stavio na raspolaganje potencijale RO VKBI Tuzla, prije svega zbog blizine Tuzlanske i Podrinjske regije.

Generalni sekretar VKBI istakao je da će o temama razgovora sa članovima RO VKBI Srednje Podrinje upoznati organe Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i obećao maksimalnu podršku u mogućnostima VKBI te istakao podršku da se u članstvo RO VKBI Srednje Podrinje obavi prijem dodatnih članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije