Schmidt s rukovodstvom VKBI-a: "Državnom imovinom ne mogu upravljati entiteti"

0
Radiosarajevo.ba
Schmidt s rukovodstvom VKBI-a: "Državnom imovinom ne mogu upravljati entiteti"
Foto: VKBI / Schmidt s rukovodstvom VKBI-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se sastao sa Mirom Lazovićem (Forum parlamentaraca BiH 1990), Ivom Komšićem (HNV), Aidom Dagudom (CPCD) i Emirom Zlatarom (VKBI) iz Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u Evropsku uniju i NATO.

Građanski aktivizam je od suštinskog značaja za promicanje pluralizma i različitosti u promišljanju, ali i za pokretanje promjena koje su ključne za društvo i državu, rekao je visoki predstavnik.

"Rukovodstvo Vijeća iskazalo je punu podršku Schmidtu u kontekstu pitanja i očuvanja državne imovine Bosne i Hercegovine, koja se na nelegalan način pokušava otuđiti od strane nižih nivoa vlasti.

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Državna imovina pripada Bosni i Hercegovini i ista se može staviti na raspolaganje i upravljanje nižim nivoima vlasti (entiteti, kantoni, općine) samo putem relevantnih odluka Parlamentane Skupštine Bosne i Hercegovine a nikako bilo kakvim jednostarnim aktima bilo kojeg entiteta ili Brčko Distrikta u BiH", navode iz Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u Evropsku uniju i NATO.

Dodaju da je rukovodstvo Vijeća uputilo inicijativu Schmidtu da se na prvu narednu sjednicu PIC-a pozove rukovodstvo Vijeća i prezentira temeljne stavove i principe iz Deklaracije oko koje se okupio ovaj društveni bosanskohercegovački pokret.

Rukovodstvo Vijeća informisalo je Visokog predstavnika da pregovori koji su vođeni u Neumu i Sarajevu i čiji je nastavak najavljen, "nemaju nikakvu šansu za uspjeh jer su potpuno pogrešno formatirani i u koliziji su sa evropskim demokratskim temeljima."

"Društveni pokret okupljen oko Deklaracije neće dozvoliti dodatne etno-nacionalne podjele unutar Bosne i Hercegovine pa tako ni rješenja koja su ponuđena oko izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona, a nisu u skladu sa Rezolucijom Vijeća Evrope br 1513 iz 2006. Godine neće imati prohodnost u Parlamentu BiH", dodaju iz Vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije