Schmidt o BiH: 'Ovdje nema radikalnog islama, usmjereni su Europi'

4
Radiosarajevo.ba
Schmidt o BiH: 'Ovdje nema radikalnog islama, usmjereni su Europi'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u Bosni i Hercegovini, rekao je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt.

"U vezi s terorističkim organizacijama poput Al-Kaide ili Islamske države postoje samo pojedinačni slučajevi", rekao je njemački demokršćanski političar i od prošlog ljeta visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u razgovoru za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), prenosi Index.hr.

On je rekao kako, doduše, postoji novčana pomoć za muslimansku zajednicu u BiH koja dolazi iz inozemstva, ali da u svakodnevici nema utjecaja radikalnog islama.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Islam je u Bosni i Hercegovini tradicionalno jasno usmjeren prema Europi.

Među vodećim predstavnicima muslimanske zajednice intelektualno vlada otvorena klima", rekao je Schmidt naglašavajući europsku orijentiranost Sarajeva.

Tijekom intervjua koji je vođen u glavnom gradu BiH Schmidt je rekao da se osjeća kao da sjedi u "nekoj kafani usred Beča".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije