VKBI: Javno zahtijevamo od visokog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS!

8
Radiosarajevo.ba
VKBI: Javno zahtijevamo od visokog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Marinko Pejić, Emir Zlatar, Vladmir Andrle

Organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održali su press konferenciju na kojoj su se obratili predstavnici organizacija: Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca), Marinko Pejić (Hrvatsko narodno vijeće), Rajko Živković (Srpsko građansko vijeće) i Vladimir Andrle (La Benevolencija).

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Narodna skupština RS donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izvršila je direktan udar na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine i izvršila je privremenu suspenziju deytonskog mirovnog sporazuma čime je direktno ugrožen mir, stabilnost i opstojsnost Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući pravovremenoj odluci OHR-a udar na ustavno uređenje države je privremeno zaustavljen.

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Sam Visoki predstavnik na svojoj press konferenciji potvrdio je činjenice da se radi o udaru na ustavno pravni poredak, te u tom smislu smatramo da je bilo nužno da OHR donese odluke kojima se zabranjuje daljnje političko djeovanje predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nenada Stevandića. Uvažavajući najave predsjednika entiteta RS Dodika na javnom skupu na Kozari 02. jula 2023. godine da će do kraja godine entitet RS odrediti o svom statusu, nazivajući je državom, javno zahtijevamo od Viskog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS jer nastavak njegovog djelovanja može samo donijeti daljnju nestabilnost, nefunkcionalnost i što je je najstrašnije može ugoziti mir u Bosni i Hercegovini.

Nakon odluka OHR-a očekujemo od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da promptno reagiraju na sve one koji budu djelovali suprotno donešenim Izmjenama i dopunama Krivičnog Zakona BIH. Ukoliko pravosudne državne institucije propuste da djeluju u okviru svojih ovlaštenja zahtjevamo od OHR-a da poduzme mjere iz svojih nadležnosti prema navedenim pravosudnim institucijama.
Izražavamo nezadovoljstvo nepripremljenošću sastanka koji je održan u Konjicu, jer u proteklih nekoliko dana svjedočili smo kontradiktornim izjavama predstavnika "trojke". Vođenje državnih poslova u ovako turbulentnom geopolitičkom momentumu zahtjeva angažiranje najeminentnijih stručnjaka iz svih oblasti javnog djelovanja, ozbiljne i jasne pripreme tema i strategija, a ne okupljanje tzv. parlamentarne većine bez jasnih stavova i vizija.

Pozivano sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini, političke stranke, organizacije civilnog društva, predstavnike akademskske zajednice, javne i kulturne radnike, medije, da se u fokus javnih politika stavi Rezolucija Skupštine Vijeća Evrope iz 2006. godine, koja je bazirana na mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine, a u kojoj stoji:

Schmidt o potezima NSRS: Odluke su nezakonite. RS mora poštovati Daytonski mirovni sporazum

Schmidt o potezima NSRS: Odluke su nezakonite. RS mora poštovati Daytonski mirovni sporazum

'20. Kao drugi korak, Skupština Vijeća Evrope poziva vlasti Bosne i Hercegovine da, najkasnije do oktobra 2010. godine, izrade i usvoje novi ustav, da bi:

20.1. mehanizam etničke zastupljenosti zamijenili zastupljenošću po građanskom principu,
prvenstveno tako što će se ukinuti ustavna diskriminacija 'ostalih'.;

20.2. pronađu efikasne i racionalne procedure za donošenje odluka, koje se neće žrtvovati principu
uključivanja predstavnika svakog konstitutivnog naroda u svaku odluku;

20.3. revidiraju teritorijalnu organizaciju države i njenu podjelu na entitete, kantone i općine, te
preraspodijele nadležnosti između države i nižih nivoa, sa ciljem povećanja efikasnosti i održivosti; „
Ponavljamo zahtjev da se u fokus bosanskohercegovačkih političkih struktura kao i predstavnika demokratskih država Zapadne alijanse i OHR-a kao najvažnijeg međunarodnog mehanizma za inplementaciju deytonskog mirovnog sporazuma stave presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić. Zaobilaženje ovog pitanja od strane domaćih a posebno međunarodnih učesnika predstavlja odustajanje od stvarnih i temeljnih postulata koji su neophodni za ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

Želimo podcrtati da je destabilizacija političkog stanja u BiH, koje se nalazi na granici incidenta, a koje provodi SNSD sa koalicionim partnerima kao jedan od ciljeva ima ne samo urušavanje Ustavnog suda BiH, pa tako i ustavno pravnog poredka, već i rješavanje pitanja državne imovine. Naš stav je da se državana imovina mora rješiti isključivo na principima koje je definisao svojim presudama Ustavni sud Bosne i Hercegovine", saopćile su Organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije