Schmidt o potezima NSRS: Odluke su nezakonite. RS mora poštovati Daytonski mirovni sporazum

7
Radiosarajevo.ba
Schmidt o potezima NSRS: Odluke su nezakonite. RS mora poštovati Daytonski mirovni sporazum
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt reagovao je na skandalozne odluke Narodne skupštine RS-a, kojom su odlučili da se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. 

Saopštenje iz OHR-a prenosimo u cijelosti: 

"Pokušaj NSRS da uruši autoritet Ustavnog suda BiH neprihvatljivo je vrijeđanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS-u i nasrtaj na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. RS mora poštivati svoje obaveze iz Daytonskog mirovnog sporazuma – to znači puno poštivanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu s Aneksom 4.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nudi političku suradnju svim dionicima u RS-u kako bi pomogli NSRS da ispuni svoju zakonsku dužnost, pod uvjetom punog poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Prvi korak može biti odbijanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Daytona i daytonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i pobrinuti se da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora", navodi se u saopćenju OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije