Denis Bećirović: 'Visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika ili se povući!'

2
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: 'Visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika ili se povući!'
Foto: Predsjedništvo BiH / Christine Toudic i Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Christine Toudic o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao ambasadorici Christine Toudic da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

"Današnji napad organa bh. entiteta RS na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekujem da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum", poručio je Bećirović.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Dr. Bećirović je ambasadorici Christine Toudic predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima entiteta Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini. On je poručio da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerisati njegovo pravno nasilje.

Dr. Bećirović je istakao da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da aktuelni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum.

Bećirović poručio: Dejtonski mirovni sporazum je ugrožen i Zapad mora reagovati

Bećirović poručio: Dejtonski mirovni sporazum je ugrožen i Zapad mora reagovati

"U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na bh. entitet Federacija BiH", poručio je Bećirović.

Ambasadorica Toudic je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije