Počela sjednica Narodne skupštine RS: Milorad Dodik izašao za govornicu i odmah vrijeđao

6
A. S.
Počela sjednica Narodne skupštine RS: Milorad Dodik izašao za govornicu i odmah vrijeđao
Foto: Screenshoot / Milorad Dodik

Narodna skupština Republike Srpske započela je osmu posebnu sjednicu na kojoj razmatra prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku.

Zakon su predložili Milorad Dodik, predsjednik RS, narodni zastupnici i Vlada Republike Srpske.

Zakon predviđa neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH u RS, sve dok PS BiH ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i do, umjesto stranaca, ne budu imenovane domaće sudije.

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije BiH: "Došao je taj trenutak..."

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije BiH: "Došao je taj trenutak..."

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović na početku sjednice podsjetio je da je povod za ovo odluka Ustavnog suda BiH od 19. juna 2023. o izmjeni Pravila suda.

Bukejlović je rekao da ovaj prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Kada je riječ o odlukama Ustavnog suda BiH o imovini RS, Bukejlović je rekao da to nije nadležnost navedene sudske instance.

"On, umjesto da štiti ustavno-pravni poredak, služi kao instrument za sprovođenje određenih želja, pritisaka i direktiva, i to usmjerenih protiv jednog entiteta u BiH", rekao je Bukejlović.

Nedugo zatim za govornicu je izašao Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Јa ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani djelovanje SIPA Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire", rekao je Dodik.

Istakao je da se RS u kontinuitetu bori da očuva svoju ustavnu poziciju.

"Ustavni sud BiH krši Ustav masovno. Potpuno se delegitmisao i doveo se do apsurda", kazao je Dodik.

Naglasio je da Ustavni sud BiH promoviše centralističku bošnjačku politiku uz podršku stranaca.

"Suština Daytonskog sprazuma je decentralizacija", podvukao je Dodik.

Danas dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Danas dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Dodik je tokom uvodnog obraćanja govorio da u Ustavnom sudu sjede sudije iz SDA, te je kritikovao strane sudije, a posebno Ledija Biankua kojeg je nazvao “Šiptarom”.

“Da nam sa Paravlić i Ćemanom i tri sudije, od kojih je jedan Šiptar, šta god mislio – baš me brige. Ne treba da objašnjavama šta znači za Srbe da dođe neko iz Albanije, Šiptar, da kaže šta je pravda”, kazao je entitetski predsjednik.

Dodik je rekao je da Ustavni sud BiH u kontinuitetu krši Ustav.

"I ova odluka koju su donijeli prije nekoliko dana je također neustavna", izjavio je, između ostalog,  Milorad Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna, povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije