Narodna skupština RS: Zastupnici traže da se ukine obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika

0
Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS: Zastupnici traže da se ukine obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika
Foto: YouTube / FTV / Narodna skupština RS sa jedne od sjednica

Sedma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku.

U skupštinsku proceduru uputili su ga zastupnici u Narodnoj skupštini RS.

Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, navodi da "s obzirom na to da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik treba biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku".

Pojašnjenja radi - pokušava se zakonski regulisati da se u Službenom glasniku RS ne objavljuju odluke visokog predstavnika jer on, prema stavovima vlasti u RS, nema legalitet.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne može sarađivati s visokim predstavnikom jer trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik.

Dodik je rekao da osoba koja se lažno predstavlja i koju dio međunarodne zajednice pokušava nametnuti kao visokog predstavnika nikada nije potvrđena u Vijeću sigurnosti UN.

"Neka Michael Murphy javnosti pokaže takvu odluku kad već Republiku Srpsku podsjeća na njene Daytonske obaveze. Što opet nije njegov posao da tumači taj sporazum jer država koju on predstavlja nije strana potpisnica Dejtonskog sporazuma", napisao je Dodik na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije