Bakir Izetbegović odgovorio lideru SNSD-a: 'Jasno je zašto Dodiku smeta SDA...'

16
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović odgovorio lideru SNSD-a: 'Jasno je zašto Dodiku smeta SDA...'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović reagirao je povodom izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika, kako je cilj stranaka iz Republike Srpske bio da se SDA izbaci iz vlasti.

Podsjetimo, Milorad Dodik je na svom Instagram profilu izrazio uvjerenje da u ovom entitetu ne postoji stranka koja bi prihvatila SDA, koja 'ima politiku da RS što više odvoji od Srbije'.

"Pri formiranju vlasti na nivou BiH, cilj nam je bio da u njoj ne učestvuje SDA i u tome smo uspjeli", naveo je Dodik na svom Instagram profilu.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Dodik, koji je i lider SNSD i predsjednik RS, ponovio je da vladajuća struktura u RS ima malo više tolerancije prema novim partnerima iz Federacije BiH, ali da ne prihvata njihove politike.

Na sve ovo je reagirao Izetbegović i njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Jasno je zašto Dodiku smeta SDA, Trojka se potrudila da opravda njegovu kvalifikaciju da su „invalidna struktura“.

Dodik opleo po SDA: Cilj nam je bio da ne učestvuju u vlasti, imaju politiku da RS odvoje od Srbije

Dodik opleo po SDA: Cilj nam je bio da ne učestvuju u vlasti, imaju politiku da RS odvoje od Srbije

Milorad Dodik je danas izjavio da pri formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine njegov „cilj bio da u njoj ne učestvuje SDA“, jer "SDA ima politiku da RS što više odvoji od Srbije“.

Ranije je Dodik govorio kako se njegova antidržavna politika nije promijenila te da ga u tome nije mogla zaustaviti ni „moćna SDA, a kamoli invalidna struktura“, kako je nazvao stranke Trojke.
Očigledno je da je snažna SDA itekako zaustavljala Dodika i smetala mu u ostvarivanju onoga što je zamislio. Uz ostalo, primorali smo ga da prihvati Program reformi i nastavak NATO puta, zaustavljali ga u pokušajima da preuzme kontrolu nad bitnim državnim institucijama, naročito sigurnosnim sektorom, oduzeli mu kontrolu na CIK-om, spriječili ga da preuzme Upravu za indirektno oprezivanje, pred Ustavnim sudom BiH ga apelacijama pobijedili 7:0...

JASNO JE ZAŠTO DODIKU SMETA SDA, TROJKA SE POTRUDILA DA OPRAVDA NJEGOVU KVALIFIKACIJU DA SU „INVALIDNA...

Posted by Bakir Izetbegović on Sunday, June 18, 2023

Zbog toga mu cilj i jeste bio da SDA ne učestvuje u vlasti na državnom nivou. Kao što je i cilj HDZ-a, iz sličnih razloga, bio da SDA ne učestvuje u vlasti na federalnom nivou.

Umjesto takve, snažne SDA, ustrajne u borbi za interese države, uz pomoć stranaca SNSD i HDZ su za partnere dobili „invalidnu strukturu“.

Iz Trojke su se svojski potrudili da tu Dodikovu kvalifikaciju opravdaju, i to trčeći na noge u Laktaše i Mostar.

S obzirom na prijašnja iskustva, prirodno je da je Dodik za partnere želio strukturu koja mu je ranije isporučila Zakon o prebivalištu i trajno obespravila povratnike. Ovaj put, u kraćem periodu, od te strukture dobio je mnogo više. I on i HDZ.

Trojka im je za samo nekoliko mjeseci isporučila četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, Bošnjake svela na 25 posto u Vijeću ministara, imenovala SNSD-ovog direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Dodikovu politiku opravdavaju u Washingtonu i Briselu, lobiraju da se podignu ekonomske sankcije entitetu RS, pripremaju se da sredstvima od akciza koja pripadaju Federaciji spašavaju Dodika i krpe budžetske rupe u RS-u, spremaju se da SNSD i HDZ predaju kontrolu nad CIK-om, Ustavnim sudom, energetskim sektorom i plinskim interkonekcijama, izgradnjom autoputeva, da isporuče Izborni zakon po HDZ-ovoj, a moguće i državnu imovinu po SNSD-ovoj želji...

Dok ispunjava Dodikove i Čoviće želje i naloge, Trojka probosanski dio javnosti zasipa pričom o „relaksaciji odnosa“ i „kompromisima“. Niti su odnosi relaksirani, što Dodik svakodnevno potvrđuje, niti je „kompromis“ sve dati i predati, a ništa ne dobiti", naveo je Bakir Izetbegović.

Objava Bakira Izetbegovića na Facebooku
Foto: Facebook: Objava Bakira Izetbegovića na Facebooku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije