Denis Bećirović: Hitno zaustaviti antidejtonske aktivnosti i sankcionirati Dodikov režim

3
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Hitno zaustaviti antidejtonske aktivnosti i sankcionirati Dodikov režim
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Najava održavanja Posebne sjednice Narodne skupštine entiteta RS, na kojoj će se razmatrati antidejtonske izmjene zakona prema kojima se u Službenom glasniku entiteta RS neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika u BiH, novi je opasni pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

"Budu li usvojen najavljivani antidejtonski prijedlog to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i napuštanje ovog međunarodnog sporazuma. Negativne posljedice ovog bezumnog pokušaja teško je sagledati a još teže će biti kontrolirati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi.

Bosanskohercegovački mediji objavili su informaciju da će Narodna skupština RS, u srijedu 21. juna 2023. godine, razmatrati Prijedlog izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, prema kojem se u Službenom glasniku entiteta RS ubuduće neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) za Bosnu i Hercegovinu. Na ovaj način, Narodna skupština RS, otvoreno pokušava destruirati instituciju OHR-a i autoritet koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Paralelno s napadom na OHR, u toku je i brutalni napad na Ustavni sud BiH", naveo je Bećirović.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Bećirović kaže da je "najnoviji udar na institucije, uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, došao je samo nekoliko dana nakon najave povlačenja iz Ustavnog suda BiH sudije iz bh. entiteta RS.

"Očigledno je da se užurbano provode antidejtonske aktivnosti, koje su povezane i sa instrukcijama koje Milorad Dodik prima direktno iz Moskve. Dodik je odlučio da sprovede velikosrpski plan koji je osmislio Dobrica Ćosić, a čija je suština da u miru dobije ono što zločinci Milošević, Karadžić i Mladić… nisu mogli postići agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima. Rušenje institucije OHR-a dio je osmišljenog i tačno programiranog paklenog plana postupnog otcjepljenja bh. entiteta RS od državne teritorije međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je riječ o direktnom udaru na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nužno je promptno i konkretno djelovanje OHR-a, Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da se radi o sinhronizovanom i brzom provođenju razaranja temeljnih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Opasno definirane separatističke aktivnosti, koje provode entitetske vlasti u Banjoj Luci, prijetnja su miru i sigurnosti i neophodno ih je hitno zaustaviti.

O opasnostima popustljive politike Evropske unije prema proruskim separatistima iz bh. entiteta RS sve glasnije govore i brojni poslanici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Evropski poslanici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vrijeme je da i najviši zvaničnici EU odgovore na pitanje kako je moguće da i dalje toleriraju Dodikovu destruktivnu politiku i neefikasno djeluju dok se pred njihovim očima razara Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu. Bez uvođenja najoštrijih sancija Dodikovom režima EU rizikuje da postane njegov saučesnik u destabilizaciji ovog dijela Evrope.

Samo politički naivni ili zlonamjerni međunarodni i domaći zvaničnici ne vide u kojem pravcu je krenuo Dodikov autokratski i proruski režim", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije