EK reagirala na NSRS: Autoritet Ustavnog suda u BiH je neupitan!

5
Radiosarajevo.ba
EK reagirala na NSRS: Autoritet Ustavnog suda u BiH je neupitan!
Foto: EPA / Europska unija / Ilustracija

Evropska komisija za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (EEAS) reagovala je na skandalozne odluke Narodne skupštine RS-a, kojom su odlučili da se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. 

Saopćenje iz EEAS-a prenosimo u cijelosti: 

"Autoritet i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvišeg pravosudnog autoriteta Bosne i Hercegovine je neupitan. Njegove odluke, koje su konačne i obvezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati. 

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

Narodna skupština RS nema ovlasti odlučiti da neće primjenjivati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Jučerašnje glasovanje o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u RS stoga je bez pravne osnove. Glasovanje označava jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. Obustava saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU-a žalosno je i potpuno suprotna željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine.

EU dosljedno pokazuje da je odan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom predanošću toj zemlji i njezinoj perspektivi pristupanja EU-u kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", saopćio je EEAS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije