Ambasada Velike Britanije: 'Odluke NSRS su političke igre na račun ljudskih života'

2
Radiosarajevo.ba
Ambasada Velike Britanije: 'Odluke NSRS su političke igre na račun ljudskih života'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Julian Reilly, britanski ambasador u BiH

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini reagovala je na neustavne poteze Narodne skupštine RS, kojima je odlučeno da presude Ustavnog suda BiH neće biti provedene u ovom entitetu. 

Objavu Ambasade ove države prenosimo u cijelosti: 

"Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje.

To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici Republike Srpske su odabrali da onemoguće građane u Republici Srpskoj da imaju svoj glas u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života", navodi se u objavi. 

Objava britanske ambasade u BiH
Foto: Screenshot: Objava britanske ambasade u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije