NSRS usvojio zakon kojim se propisuje - nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH: Ovo su detalji

8
Radiosarajevo.ba
NSRS usvojio zakon kojim se propisuje - nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH: Ovo su detalji
Foto: Nezavisne / Sjednica NSRS, ahriv

Na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS usvojen je Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim se odredbe koje donese Ustavni sud BiH na teritorij RS neće primjenjivati niti poštivati.
 
Za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 poslanika. Niko nije bio protiv, niti suzdržan.

Predloženim članom 1. Zakona propisuje se da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće objavljivati, primjenjivati i izvršavati na teritoriji entiteta RS.

Članom 2. propisuje se da se odluke iz člana 1. ovog zakona neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa RS, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/novi-udar-na-drzavu-u-reziji-nsrs-salkic-ustavni-sud-bih-je-prezreo-njihovu-namjeru/502255[/related]
 
Član 3. propisuje da se osobe koje su dužne da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i bit će zaštićena od institucija RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije