Britanska ambasada: "Glasanje u NSRS nema pravnu težinu, odluke Schmidta su obavezujuće"

6
Radiosarajevo.ba
Britanska ambasada: "Glasanje u NSRS nema pravnu težinu, odluke Schmidta su obavezujuće"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Julian Reilly, britanski ambasador u BiH

Jasno je da je vladajuća koalicija RS usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini nakon koraka koje je poduzela Narodna skupština RS.

"Liderstvo RS odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanju usluga i pravde za građane Posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u RS. Upravo suprotno.

Liderstvo RS je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost i nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje sudca iz RS i iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni i direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine RS.

Nadalje, glasanje u Narodnoj skupštini juče da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti saraduju sa visokim predstavnikom. To glasanje nema pravnu težinu. Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće", saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije