Odlučeno: Svi đaci se vraćaju u klupe, škole će imati krizne štabove

Radiosarajevo.ba
Odlučeno: Svi đaci se vraćaju u klupe, škole će imati krizne štabove
Wikipedia / Goražde

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde u novoj školskoj godini počet će u utorak 1.septembra i odvijat će se redovno uz pridržavanje neophodnih mjera, potvrdio je Arman Bešlija, ministar obrazovanja ovog kantona, nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Krizni štab je jučer dao pozitivno mišljenje na plan organizacije početka nove školske godine uz preporuke. odnosno mjere koje je propisao Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde, kao i poštivanje naredbi koje je ranije donio Federalni krizni štab ministarstva zdravstva.

“Nova školska godina počinje 1. septembra po kalendaru, s tim da smo uveli određene mjere kako bismo skratili časove na 35 minuta, a razmatrano je koliko će trajati i odmori. Od jula mjeseca smo počeli aktivnosti sa školama i utvrdili niz mjera i donijeli krizne planove. Potrebno je još da oformimo krizne štabove unutar škola koji će biti u konstantnom zasjedanju i davati informacije ministarstvu, a ministarstvo Zavodu za javno zdravstvo, tako da ćemo spremno ući u novu školsku godinu po planu, a to je da idemo redovno. Naravno imamo uvijek u opciji i rezervni plan u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Ovom prilikom želim da kažem roditeljima da je obrazovni sistem spreman i da ćemo se pridržavati mjera. Također ćemo realizovati plan “B” za sve učenike koji ne mogu da dođu u školu, odnosno one koji spadaju u rizične grupe. Nastavnici su već od sljedeće sedmice na obukama, tako da ćemo spremno dočekati novu školsku godinu”, izjavio je Bešlija.

Dodao je također da će Zavod propisati i detaljne mjere o načinu izvođenja nastave, te navodi neke od mjera kojih se trebaju pridržavati prvenstveno roditelji, ali i sami učenici.

Arman Bešlija  - undefined

Foto: Vlada BPK: Arman Bešlija

“Učenici i roditelji se trebaju pridržavati osnovnih mjera, prije polaska djeteta u školu ustanoviti da li je dijete zdravo, da li ima neke tegobe, ukoliko ima da se odmah javi doktoru i da takvo dijete ne šalju u školu. Na ulazima u školu će biti obezbijeđeni toplomjeri i mjerit će se temperatura djece. Svaka škola je specifična po svom prostoru, a mi ćemo imati odvojene ulaze, također će se organizovati smjene tako da neće svi učenici dolaziti odjednom već u određenim vremenskim razmacima. Unutar škole djeca će biti razdvojena prema epidemiološkim mjerama, dakle, poštovati distancu, nositi maske i nakon završetka smjene nastave će se vršiti dezinfekcija radnih površina. Obavezno će biti svake sedmice generalna dezinfekcija, a djeca će donositi užinu od kuće jer neće moći izlaziti za vrijeme pauze”, kaže Bešlija.

Zbog epidemiološke situacije i preporuka struke resorno ministarstvo je procijenilo da ove godine neće organizovati javni prijevoz.

“Roditeljima ćemo doznačiti sredstva namijenjena za prijevoz i roditelji će za svoju djecu organizovati prijevoz, a mogu koristiti i redovne linije i druga sredstva prijevoza kako bi izbjegli proces koji mi ne možemo kontrolisati. Proces u školi ćemo kontrolisati, jer stvarno želimo da budemo primjer kako se može pridržavati svih tih mjera. Nastavnici su tu najodgovorniji i oni će obavljati profesionalno svoj zadatak, u što ne sumnjam. Sve je zbog sigurnosti naše djece, a ono što je najvažnije da nam se odvija nastava u klupama. Roditelji su pretežno saglasni, djeca jedva čekaju, a nastavnicima je to najbolji vid prenošenja znanja”, poručio je kantonalni ministar obrazovanja čestitajući početak nove školske godine, saopćeno je iz Vlade BPK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije