Završena sjednica: Bez glasova iz RS-a nije usvojena nijedna izmjena zakona

Fena
Završena sjednica: Bez glasova iz RS-a nije usvojena nijedna izmjena zakona
Arhiva/Ilustracija / Sjednica prekinuta jer nije osiguran kvorum
Upućivanjem prijedloga zakona i izvještaja na dodatno usaglašavanje u Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, završena je današnja sjednica ovog Doma.

Na ovakav postupak zastupnici su bili primorani jer nijedan od današnjih prijedloga nije imao entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog neprisustva zastupnika SNSD-a i odluka zastupnika iz koalicije Savez za promjene da ne glasaju ni o jednoj tački dnevnog reda.

Zbog toga su na naknadno usaglašavanje upućene izmjene zakona o plaćama, kojima bi se koeficijent policijskim službenicima na državnom nivou izjednačili sa koeficijentima državnih službenika.

Istu sudbinu doživjele su i izmjene zakona o upravi i PDV-u, kao i izmjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu, kojim bi se naplata RTV takse putem telekom operatera produžila do kraja ove godine. 

Takav scenario dogodio se i kada se glasalo o izvještajima o radu Odbora za žalbe građana PSBiH, parlamentarnog vojnog povjerenika, a jedino Izvještaj o radu Nezavisnog odbora nije prihvaćen jer nije bilo ni opće niti entitetske većine.

Kada je riječ o Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatskе, zbog koje je HDZ BiH zaprijetio odlaskom sa sjednice,  o njoj se zastupnici nisu ni izjašnjavali jer su prvo glasali o zaključku zamjenice predsjedavajućeg Doma Borjane Krišto, koji također nije imao dovoljno glasova iz RS-a.

Upućivanjem Informacije o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga i Informacije Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane završena je današnja sjednica Doma, a naredna je najavljena za 23. mart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije