Odlučeno: BiH odobren kredit od EU - u iznosu od 250 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Odlučeno: BiH odobren kredit od EU - u iznosu od 250 miliona eura
Foto: Arhiv / Delegacija EU

Vijeće Europske unije je danas donijelo "odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do 3 milijarde eura za deset partnera" obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19.

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, navodi se, a raspodijelit će se kako slijedi:
Albanija: 180 miliona eura
Bosna i Hercegovina: 250 miliona eura
Gruzija: 150 miliona eura
Jordan: 200 miliona eura
Kosovo: 100 miliona eura
Moldova: 100 miliona eura
Crna Gora: 60 miliona eura
Republika Sjeverna Makedonija: 160 miliona eura
Tunis: 600 miliona eura
Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

"Pomoć EU-a tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom", saopćeno je.

Inače, sredstva će biti na raspolaganju dvanaest mjeseci i bit će isplaćena u dvije rate. Maksimalan prosječan rok otplate kredita bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Komisije.

Ovim se povodom oglasio i ambasador EU u BiH Johann Sattler koji je na Twitteru podijelio vijest o odluci, uz poruku: "Odlične vijesti. EU pomaže post-COVID ekonomski oporavak u BiH. Spasimo poslove!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije