! / Italija šalje dodatnu pomoć BiH, predsjednik Mattarella: "Duboko ste me dirnuli..."

29. 04. 2020. u 12:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 280

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli poruku solidarnosti i saučešća porodicama brojnih žrtava uzrokovanih širenjem zaraze virusa COVID 19 u Italiji. 

U svom odgovoru, Matarella se pozvao i na emotivne fotografije povijesne sarajevske Vijećnice osvijetljene bojama italijanske zastave, koje su vidjeli milioni Italijana, koje su ga duboko dirnule.

Te fotografije su, po riječima Predsjednika Italije, „spona snažnog i čvrstog prijateljstva koje ujedinjuje naše zemlje i naše narode".

Predsjednik Matarela je, s italijanske strane, obećao saradnju u suočavanju zdravstvenog sektora sa vanrednim stanjem i u obnovi.

U tom smislu, Italija organizira, zajedno s uredima Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, video-konferencije kako bi se razmijenila iskustva i zdravstveno-sanitarni protokoli između italijanskih eksperata i ljekara i zdravstvnih radnika bolnica iz BiH. 

Ambasada Italije u Sarajevu će iduće sedmice dostaviti vlastima Bosne i Hercegovine 200 maski za potpomognuto disanje, izrađenih u suradnji sa italijanskim poduzećima koja posluju u Bosni i Hercegovini. Italijanske nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kroz fondove Italijanske kooperacije za razvoj, djelomično su preorijentirale svoje projekte, kako bi doprinijele borbi protiv COVID-19 i pružile pomoć obiteljima u potrebi, u zonama u kojima one djeluju. 

Maske koje stižu u BiH - undefined

Foto: Ambasada Italije: Maske koje stižu u BiH

Italija šalje i dva vojna ljekara koji će pružiti pomoć kontigentu pri EUFOR-u i omogućiti bolju suradnju sa bolnicama u Bosni i Hercegovini i u cilju prevencije širiti iskustva koja su se stekla u Italiji u borbi protiv COVID-19. 

Predsjednik Matarella je, na kraju, iskoristio priliku da potvrdi čvrstu podršku Italije putu ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

 

KOMENTARI (3)