Odlazi nam radna snaga: Evo koliko stanovnika BiH radi u Sloveniji

6
Radiosarajevo.ba
Odlazi nam radna snaga: Evo koliko stanovnika BiH radi u Sloveniji
Foto: EPA / Ljubljana

Slovenija je do kraja septembra izdala 13.914 radnih dozvola građanima iz BiH od kojih se 8.809 odnosi na nove, a 5.105 na produženje već izdatih.

Broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini blago je povećan u odnosu na prethodnu, konstatovano je na sastanku u Ljubljani direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Bandić je istakao da je na sastanku razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva.

Slovenija u BiH traži radnike iz osam profesija, među njima su i kuhari

Slovenija u BiH traži radnike iz osam profesija, među njima su i kuhari

On je naglasio da je na sastanku zaključeno da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost procesa zapošljavanja, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Razgovarano je i o takozvanom prvom ugovoru koji mora biti isti kada dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i Zavod za zapošljavanje Slovenije, a na osnovu kojeg se izdaje upravna nota, odnosno radna i boravišna dozvola.

U praksi je primijećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće.

"Imajući u vidu da se u ovoj i prošloj godini povećao broj izdatih radnih dozvola za radnike iz BiH, na sastanku je istaknuta potreba da se shodno tome povećaju i kontrole slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika. Ovaj zahtjev podržale su i kolege iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije