Slovenci došli po radnike u BiH, evo koja zanimanja traže

7
Radiosarajevo.ba
Slovenci došli po radnike u BiH, evo koja zanimanja traže
Foto: DW.de / Slovenci zapošljavaju radnike iz BiH

Imamo puno posla, nemamo radnika, moto je, koji zvuči kao vapaj predstavnika slovenačkih kompanija, koje su ovih dana došle da traže radnike u Bosni i Hercegovini.

Traže se uglavnom zidari, mesari, tokari, bravari, vodoinstalateri, fizički radnici u proizvodnji. To je ono čega BiH ima, jer su kako kažu, prema istraživanjima koja su radili, ovaj prostor vidjeli kao najbolji za to.

"Imamo poteškoća, nemamo radnika a imamo puno posla. Ovdje ih ima i zato smo tu", kaže Aleš Zalkoar iz kompanije "Iskra", koja već ima iskustva sa radnicima iz BiH.

Meteorolozi upalili alarm i objavili upozorenje: Pogledajte i prognozu do četvrtka

Meteorolozi upalili alarm i objavili upozorenje: Pogledajte i prognozu do četvrtka

"Mi već imamo radnike iz BiH, neki imaju kvalifikacije, neki se nauče kod nas. Jezik nam je blizak , lako je za poslovanje. Mi im nudimo sve benefite kao što mi imamo, od 13. plate, nagrada i svega ostalog", kaže Zalokar, piše Deutsche Welle

Bijeg zbog sistema

Neven Petrović iz Banja Luke, trenutno traži bilo kakav posao. Na Sajam zapošljavanja, koji se ovih dana održava u Banjoj Luci i Sarajevu, došao je prvenstveno da potraži, kako kaže, "bijeg od BiH". Onda sve ostalo.

"Došao sam da vidim ponude, već sam našao par kontakata, pa ćemo da vidimo. Bježim iz države! To je razlog. Ovo je država iz koje treba odmah otići, bez ikakvog razmišljanja. Svim ljudima predlažem da što prije bježe odavde", kaže Petrović, koji očekuje nekoliko ponuda od firmi iz Slovenije, kako bi što prije otišao.

U "bjekstvu radnika iz BiH", pomaže i državna Agencija za rad i zapošljavanje, koja zajedno sa predstavnicima kompanija iz inostranstva, organizuje ovakve i slične sajmove u zemlji. Ni vlast, ni poslovna zajednica, ne vide ništa loše u tome. U suštini, radi se o legalnim poslovima, samo je pitanje da li vlast ima bilo kakvu zaštitu za odliv radno sposobnog stanovništva.

"Ovo je poražavajuće za našu privredu. Organizovanje ovakvih događaja, posebno kada nam nedostaje radnika, je više nego katastrofa. Posebno jer to organizuju državne institucije. Kome obrazujemo kadrove ako će nam na ovakav način "otimati radnike", pita Vladimir Blagojević, iz Privredne komore RS.

Saša Trivić, iz Udruženja poslodavaca RS, inače vlasnik i osnivač banjalučke kompanije "Krajina klas" i lanca pekara u BiH, upozorava da će radno sposobno stanovništvo otići iz BiH, sa ili bez podrške neke agencije. Zabrinjavajuće je kaže, da problem više nije ni visina plate.

Poslodavci peru ruke

"Osnovna primjedba ljudi koji danas odlaze, je sistem. Neće da mu djeca idu u ovakvu školu, da se liječe u ovakvoj bolnici, da imaju ovakve političare. Mi nemamo drugog načina nego da to vlastima govorimo, ali očigledno da u družavi niko ne preduzima ništa po tom pitanju", kaže Trivić, uz opasku, da sada više nije na poslodavcima, koji se prilagođavaju, već na sistemu.

Samo u prošloj godini, Agencija za zapošljavanje BiH, izdala je 18 hiljada radnih dozvola za Sloveniju, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Gotovo hiljadu i po radnika mjesečno je, prema tim podacima otišlo u Sloveniju, što je 50 dnevno.

Plata za knap

Radnike u Sloveniji traže svi: od mesne i građevinske industrije do IT sektora. Neki od njih već imaju radnike iz zemalja zapadnog Balkana, čijim radom su zadovoljni.

"Za radnika u proizvodnji, sa tri smjene, plata je oko 1000 eura. Sa četiri smjene, oko 1100. Nudimo ugovor na godinu dana i stabilno preduzeće, koje neće sutra prekinuti radni odnos sa vama", kaže Danijel Pejašinović, menadžer komapnije Trelleborga iz Kranja, koja je prije nekoliko godina postala većinski vlasnik kompanije "Sava".

Više čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije