Slovenija traži veliki broj radnika: Ovo su najtraženija zanimanja

1
AA
Slovenija traži veliki broj radnika: Ovo su najtraženija zanimanja
FOTO: Arhiv / Ilustracija

U Sloveniji je evidentirana rekordna potražnja poslodavaca za radnom snagom, javlja Anadolu Agency (AA).

Služba za zapošljavanje je od januara do marta primila 46.484 obavijesti od poslodavaca o slobodnim radnim mjestima, što je za 42,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema procjeni stanja na slovenačkom tržištu, poslodavci su u 2019. prijavili 148.031 slobodna radna mjesta, a dvije godine kasnije, 156.163 slobodna radna mjesta. U prva tri mjeseca ove godine objavljeno je 46.484, od čega samo u martu 17.142.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Potražnja poslodavaca opisana je kao rekordna od uvođenja trenutne metodologije 2014. godine.

U martu su najtraženiji bili radnici za jednostavne poslove u proizvodnji, radnici za jednostavne poslove u građevinarstvu, čistači servera i kućni pomoćnici u uredima, hotelima i drugim ustanovama, konobari, vozači teških kamiona i traktora, prodavci, jednostavni građevinski radnici, montažeri električne i elektronske opreme, kuhari, zavarivači, kuhinjski pomoćnici i medicinske sestre.

Inače, zavod svake godine radi Strukovni barometar u kojem procjenjuje u kojim će strukama biti višak kadrova, u kojim manjak, a u kojim balans. U ovogodišnjem barometru, konsultanti zavoda procijenili su da će biti deficita u 108 zanimanja (14 više nego 2021. godine), ravnoteže u 51 struci i suficita u 18 zanimanja.

Ističe se deficit u zdravstvenim strukama (na svim nivoima), informacionim tehnologijama, obrazovanju, građevinarstvu, transportu i skladištenju i ugostiteljstvu, saopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

"Iako su izgledi za poslodavce za prvu polovinu 2022. godine ohrabrujući, smanjenje jaza između ponude i potražnje na tržištu rada se povećava kao rezultat smanjenja nezaposlenosti“, objasnili su.

Rad zavoda je uveliko intenziviran na račun aktuelnih trendova, dodaju. Prošle godine su izvršili 1.007.000 provjera podobnosti i zainteresovanosti nezaposlenih za raspisivanje konkursa i izdali više od 167.000 oglasa i uputnica za zapošljavanje na konkursima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije