Bavarska odustala od uvođenja obavezne vakcinacije za medicinske radnike

0
Fena
Bavarska odustala od uvođenja obavezne vakcinacije za medicinske radnike
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Južna njemačka pokrajina Bavarska odlučila je da neće uvesti obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19 za medicinsko osoblje u ustanovama kao što su bolnice i domovi za njegu za stare i nemoćne. Odluka je trebala stupiti na snagu od sredine marta, saopćio je u ponedjeljak premijer te savezne pokrajine Markus Söder.

Njemačke savezne vlasti neće nametnuti obaveznu vakcinaciju za profesionalne njegovatelje koja je prvobitno trebala stupiti na snagu u cijeloj zemlji sredinom marta, i razmišlja se čak i o popuštanju nekoliko drugih mjera zaštite od koronavirusa, javlja DPA.

Söder je rekao da je on, "za velikodušan i blaži pristup po ovom pitanju." Odbio je reći koliko mjeseci će suspenzija odluke trajati.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Popuštanje mjera

Ova vijest dolazi u trenutku kada Bavarska planira popuštanje više mjera protiv pandemije. Državna vlada kaže da zdravstveni sistem trenutno nije u opasnosti da bude preopterećen u trenutnom talasu pandemije COVID-19, uprkos visokoj stopi zaraženosti.

Iako je Söder rekao da se zalaže za univerzalnu obaveznu vakcinaciju u Njemačkoj, rekao je da je sada skeptičan po pitanju obavezne vakcinacije samo za one koji rade u zdravstvenom sektoru.

Obavezna vakcinacija

"Obavezna vakcinacija samo za radnike u zdravstvenim ustanovama koja je trebala stupili na snagu 15. marta više se ne smatra efikasnim sredstvom za praćenje, obuzdavanje ili zaustavljanje trenutnog talasa soja omikron", rekao je on.

Söder je naveo i opasnost da bi ljudi u većoj mjeri počeli napuštati svoja radna mjesta u zdravstvenom sektoru, što bi dovelo do povećanog opterećenja i pogoršanja situacije dok pandemija još uuvijek traje.

"To bi nam samo donijelo dodatne probleme, i nažalost nije rješenje" rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije