Prilika za posao u EU: Lidl i Spar u BiH traže radnike

Radiosarajevo.ba
Prilika za posao u EU: Lidl i Spar u BiH traže radnike
Foto: EPA-EFE / Njemački trgovački lanac Lidl

Trgovci na sve moguće načine pokušavaju doskočiti problemu manjka radne snage, a posebno se to odnosi na Spar i Lidl koji su u snažnoj ekspanziji.

Lidl Hrvatska, osim u Makedoniji, trenutno vrbuje radnike u Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, prenosi Tportal.hr.

Makedoncima se nudi posao u prodavnicama u Rovinju i na Braču. Iste prodavaonice oglašavaju se u BiH, s time da su im pridružene Lidlove trgovine u Istri.

Potencijalnim radnicima u Makedoniji i BiH Lidl nudi iste uvjete. Obećava im „iznadprosječna fiksna primanja“, plaćanje svake radne minute, pokrivanje troškova javnog prijevoza, plaćeni smještaj i ostalo.

Slično u Makedoniji nudi i Spar, s time da se u oglasima navodi plaća od 500 eura, a radnici se traže za cijelu Hrvatsku.

Dosad su iz Spara poručivali kako kontinuirano imaju potrebu za novim radnicima. Tako su među prvima krenuli sa zapošljavanjem penzionera nakon što je to omogućeno zakonskim izmjenama.

Iz Lidla su na upit odgovorili kako „tek povremeno nailaze na poteškoće u pronalaženju radne snage“.

„Ipak ne možemo izbjeći negativne demografske trendove koji u Hrvatskoj utječu na raspoloživost zaposlenika. Zbog toga, unazad nekoliko godina, radna mjesta povremeno oglašavamo i u zemljama regije koja nas okružuje te vrlo rado dajemo priliku kandidatima iz drugih zemalja koji su zainteresirani postati dijelom našeg tima. Trenutno imamo aktivne oglase u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini“, poručili su za Tportal iz Lidla.

Lidl se među trgovcima hranom izdvaja i po visini plaća. Lani je prosječna plaća u ovom maloprodajnom lancu dostigla 7639 kuna ili 2.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije