Odlazak čovjeka koji je tvrdio da je njegov rođak Džemal Bijedić ubijen

Radiosarajevo.ba
Odlazak čovjeka koji je tvrdio da je njegov rođak Džemal Bijedić ubijen

Bivši dugogodišnji diplomata i konzul Jugoslavije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Socijalističke Republike BiH Bahrudin Buri Bijedić, umro je u 77 godini 21. septembra 2017. godine u Sarajevu, prenosi INS.

On je bio amidžić bivšeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV), odnosno premijera bivše Jugoslavije, Džemala Bijedića.

Sahrana Buriju Bijediću obavljena je danas na sarajevskom groblju Bare, gdje se od Bjedića oprtostila porodica i prijatelji.

Bijedić je u brojnim istupima u javnosti tvrdio da je njegovog poznatog rođaka Džemala Bijedića ubio vrh bivše JNA, jer je trebao da naslijedi Tita.

bahrudin-bijedic1.jpg - undefined

Bahrudin Bijedić: Zadnji put Džemala je vidio tri mjeseca prije smrti FOTO: Arhiv

'Nnema nikakve dileme da se desilo ubistvo Džemala Bijedića', ubistvo predsjednika jugoslovenske vlade i 'Titovog nasljednika u pripremi'', kazao je.

Posljednji put se sa Džemalom, govorio je, sastao tri mjeseca prije njegove smrti u vikendici u Trnovu pokraj Sarajeva.

Govorio mu je na uho: ''Bahrice, puno znam, ubit će me''.

''Govorio je da je Tito izoliran, da je blokiran od stane njegove supruge Jovanke, da se do njega ne može doći. Govorio mu je o vrhovima Jugoslovenske narodne armije (JNA)...'', rekao je Bahrudin.

Bahrdudin Bijedić je bio uvjeren da je njegov rođak predosjećao smrt.

''Smatram da su to izvršili general Nikola Ljubičić, načelnik Generalštaba JNA i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Petar Gračanin i Blagoje Adžić, general rodom iz Gacka. To su egzekutori Džemala Bijedića! Nemam ja nikakvih dilema'', naveo je Bijedić.

Bijedić je tvrdio da je smrt Džemala Bijedića zataškavao Jovica Stanišić, zloglasni šef Službe državne bezbjednosti Srbije, odgovoran za brojne zločine, a kojem se danas sudi u Haškom tribunalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije