Prije 38 godina poginuo je Džemal Bijedić

Radiosarajevo.ba
Prije 38 godina poginuo je Džemal Bijedić

Na današnji dan, 18. januara 1977. godine stradao je Džemal Bijedić, visokopozicionirani dužnosnik za vrijeme Jugoslavije. Poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Sarajeva. Bijedić je preminuo zajedno sa svojom suprugom Razijom. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a fakultet u Beogradu. Bio je učesnik NOB-a od samog početka, a već kao gimnazijalac se uključio u komunistički pokret. Obavljao je mnoge državne i partijske funkcije, bio je predsjednik Skupštine BiH i dva mandata predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U to vrijeme, sastajao se sa najuticajnijim svjetskim liderima. Poznato je da je Tito htio izmjeniti ustav SFRJ kako bi Džemal Bijedić i po treći put mogao obavljati funkciju predsjednika SIV-a ili predsjednika Skupštine SFRJ. Mnogi kažu da ga je ta Titova odluka koštala života.

Pogibija Džemala Bijedića 

Džemal Bijedić je poginuo 1977. godine u avionskoj nesreći kod Sarajeva, a s njim su u smrt otišli i njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade. Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju. Zbog navodnih loših vremenskih uslova, avion je udario u sami vrh planine Inač, prepolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći, Tanjug je prvi javio da su svi putnici u avionu poginuli. Čim je saznao za tragediju, Tito se vratio u zemlju da bi prisustvovao njegovoj sahrani u Sarajevu.

Službena verzija nesreće glasila je da je avion letio 300km/h brže od dozvoljenog, te kako je pri slijetanju napravio neočekivano veliku 'osmicu' koja ga je odvela na vrh brda Inač, gdje se i srušio. Tadašnji šef tehnike u bazi JNA, koji je prvi stigao na mjesto nesreće, rekao je kako je visinomjer namjerno bio namješten da pokazuje visinu 20 metara veću od stvarne.

Iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji nosi njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije